Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janša je Golobu že nastavil prve čeri

Deli na:
Janša je Golobu že nastavil prve čeri

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Robert Golob bo držal in presegel rekorda pri postavljanju vlade – ima ga Lojze Peterle s prvo vlado. Najbrž je bil prehiter, naredil bo marsikatero napako, ki jo sicer ne bi, če bi si vzel več časa.

Janez Janša pač po starem narekuje tempo, sprejema odločitve, o katerih se govori skoraj toliko kot o novih ministrih in ministricah. Golob odgovarja s pritiskom na koalicijske partnerje, naj pospešujejo. Sivi lasje se mu »kravžlajo«, ko spoznava, kako »komplicirane postopke« imajo v Levici. In to je šele začetek.  

V vladi ne bodo sodelovale le parlamentarne stranke, temveč tudi veliko (ostankov) tega, kar se je znašlo zunaj vrat parlamenta. Tudi zato bo ob le treh vladnih parlamentarnih strankah v vladi kar 20 ministrov in toliko več možnosti, da se mu kdo spridi. Spomnimo se vlade Mira Cerarja. Ta je gospodarskega ministra zamenjal v zadnjem hipu pred vložitvijo kandidatne liste, po prisegi pa so odstopi ministrov sledili v serijah. Bolj ali manj upravičeno.

Foto: Bobo - Robertu Golobu bo Janša dihal za ovratnik.


Našla se je tudi ministrica za izobraževanja, katere magisterij je bil plagiat. Z uporabo visokih etičnih standardov je seveda nehati, raje si je, tako so mu svetovali, dvignil samozavest.

Alenka Bratušek in Marjan Šarec v vladi; veliko negodovanja in moralnih pomislekov je povzročila ta poteza, ne le na desnici. Neupravičeno. Kdo drug če ne desnica, bi moral biti zainteresiran, da se neha s prakso novih obrazih. Kar pa je mogoče, če nekdo na levi sredini naredi red.

Kdo drug če ne desnica, bi moral biti zainteresiran, da se neha s prakso novih obrazih. Kar pa je mogoče, če nekdo na levi sredini naredi red.

Kot pravi dr. Pavel Gantar: »Česar niso zmogli storiti voditelji teh strank, so storili volivci.« Da sta Šarec in Bratuškova v vladi, ni v nasprotju z voljo volivcev, temveč prej skladno z njo.

Golob tako vzporedno pelje dva projekta. Sestavlja vlado in nadaljuje z združevanje okoli svoje »platforme«. Ima prišepetovalce? O tej »platformi« je govoril in pisal pred dobrim letom že Jože P. Damijan, pobudnik Koalicije ustavnega loka. Naj spomnimo, takrat je zanikal, da ustanavlja novo stranko, ampak da pripravlja le platformo zanjo.

Prav to počne Golob. Glede LMŠ in SAB je Damijan dejal, da sta »srečni znotraj svojega mehurčka« in jim pripisal skupaj le 12 odstotkov. Zdaj sta v LMŠ in SAB srečni, ker sta vesela njuna predsednika. Da je bil SD potisnjen v Kul, je bilo ključno za uspeh Golobovega Gibanja Svobode.

Medtem ko je Urška Klakočar Zupančič pripravljala za nastop pred poslanci in poslankami, je šla v akcijo SDS vložila 27 zakonov. Medtem ko so zmagovalci volitev pa tudi poraženci plesali, so se v poslanskih prostorih največje opozicijske stranke na veliko pisali manjše popravke zakonov. Malce bo nova oblast morala še počakati z zakonom o odpravi škodljivih posledice Janševe vlade in z medijsko zakonodajo.  

Predsednik SDS Janez Janša je v Cankarjevem domu na volilni večer izjavil: »Pred novo vlado, kakršnakoli že bo, so številni izzivi. So pa bili v tem mandatu postavljeni trdni temelji. In na teh temeljih je možno dokaj mirno pluti naprej in se izogibati čerem, ki so znane.«

Prve čeri so znane – 27 predlogov zakonov.