Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janez Turinek: Ustavite konje

Deli na:
Janez Turinek: Ustavite konje

V 15. stoletju smo bili Slovenci samo 30 kilometrov oddaljeni od turške meje. Danes je Turčija v Berlinu, na Dunaju … ali je že tudi v Ljubljani? Slovenskega Jeruzalema, to je Trsta, ne bodo mogli Turki nikoli osvojili, ker ga, Bogu hvala, že stoletje ali dve branijo naši bratranci Srbi in po prvi svetovni vojni Italijani. Samo za časa Napoleona smo bili Slovenci zares vsi enaki pred zakonom. Kasneje smo v verskem znanju različno napredovali. Na primer Edvard Kardelj je imel pri verouku oceno pet oziroma odlično. V modernem času pa smo vlagali certifikate v razne zvonove 1 ali dva, in zdaj nam kar nenadoma zvonovi več ne zvonijo. Komu torej zvoni? Hemigwayeve španske limonade pri nas ne gredo v prodajo.

Koga bomo določili za grešnega kozla za stečaj mariborske nadškofije, saj nihče noče prevzeti odgovornosti. Na začetku »zgodbe o uspehu« mariborske pred dvajsetimi leti še samo škofije je slovenjebistriški župnik Janko Kvartič na javnem posvetu vprašal: »Ali se bomo borili za duše ali za denar?«

Duhovnik je bil takrat od nadrejenih zaradi vprašanja diskreditiran. Ker je ta duhovnik umrl v duhu svetosti, lahko razumemo, da je takrat imel prav, njegovi nadrejeni, ki je lani nečastno odstopil s položaja, pa se je zmotil. Kot navadnega župnika te lahko doleti skorajšnji suspenz oziroma prepoved opravljanja službe, če opozoriš na finančne nepravilnosti.

Če pa delničarjem zapraviš samo kakšnih 800 milijonov evrov, pa ti ni treba odgovarjati, ker si to storil v dobri veri za skupno dobro, a se pač ni izšlo. Jaz sam bi šel v takem primeru prostovoljno na križ in bi kot desni razbojnik prosil Jezusa, naj se me spomni v svojem kraljestvu. No, sedaj lahko mirno rečemo, kdor dela, tudi greši, in v Mariboru se je očitno veliko delalo. Mogoče bodo Krajnci po cerkveni liniji do konca sveta jezni na Štajerce, ker jim je za ta primer Ljubljana posodila nekaj milijonov, in jih verjetno ne bodo nikoli več videli.

Tudi ni jasno, zakaj se stvari v Cerkvi rešujejo šele takrat, ko začenjajo njeni nasprotniki konfrontacijo z njo v medijih? Če bi Cerkev imela svoj operacijski blok in bi si upala sama operirati svoja »slepa črevesa«, kot je to delal svetnik, blaženi Anton Martin Slomšek, ki ni nič prepuščal naključju, bi danes morala institucija Cerkve uživati največje zaupanje dežele pod Triglavom. Prerok Jona je danes poslan v štajerske Ninive, da jim sporoči, naj ga nehajo lomit, naj se posujejo s pepelom, okličejo post in se oblečejo v raševino.

Mislim, da je Jona že lani požrla v velika riba. Bog se bo usmilil tudi mariborske nadškofije in njenih delniških grehov. Duhovni sinovi in hčere blagopokojnega papeža Janeza Pavla II. smo poklicani, da v Sloveniji postavimo nove standarde Cerkve, ki bodo po zgledu Frančiškov in Dominikov iz srednjega veka, ki so brez premoženja, popolnoma svobodni, v duhu uboštva oznanjali Božje kraljestvo.

Zame Cerkev in država v moji glavi nista ločeni. S svojimi leti sem namreč danes vitalni del Cerkve in vitalni del mlade države Slovenije, zato sta mi obe dragi in obema privoščim najboljše.

Zakonca Karner bosta zaradi svojega greha v Avstriji sedela tri leta, v ZDA pa dosmrtno, v Sloveniji bi ju pa mogoče naš predsednik Türk zaradi njunih sposobnosti še pred Jankovitschem predlagal za mandatarja. Priimek Jankovitsch pišem brez mehkega ć, saj ta črka v slovenski abecedi ne obstaja – samo zamislite si, da bomo vse Kitajce, ki imajo pri nas restavracije, zapisali v njihovi pisavi. Jankovićeva stranka, ki ni stranka, ampak prisega na pozitivne temperature, je prinesla že 4. decembra pomlad.

Zato se lahko že kmalu zgodi, da bo mariborska smučarska zlata lisica potekala kar v Avstriji, na primer v Vorarlbergu, kjer malo piha jugo in se za pomanjkanje snega ni bati. Jankovitsch je prvič v slovenskem parlamentu zares moral iti lulat 11. januarja 2012. Ob tem velikem dogodku lahko človek razume, zakaj so našega vrlega predsednika Türka izgnali iz Združenih narodov?! Türk je dan, preden je Jankovitschu nevesta rekla NE, po nacionalni televiziji govoril prestrašeno, kot bi ušel iz Belorusije. Takoj po romanju v Dražgoše je menda upokojeni Janez Stanovnik obiskal zdravnika, ki mu je že pri vratih sporočil diagnozo: »Sladkorna in skleroza.« Prekaljeni borec narodnoosvobodilne borbe Stanovnik je hotel takoj izvedeti, zakaj je zdravnik tako očitno ugotovil diagnozo. Zdravnik mu je odgovoril: »Tovariš Stanovnik, šlic imate odprt in muhe vam okrog njega letajo.«

Tudi ubogi starec Bučar, prvi predsednik parlamenta v Sloveniji je v zadnjih vzdihljajih spregovoril in Janši očital, da ne more biti mandatar, ker je v kazenskem postopku. Čudno, Nelson Mandela je bil celo 28 let v zaporu in šest let v samici samo zato, ker je na »znanem kraju« ob »znanem času« rekel, da so črnci tudi ljudje. Po prestani zaporni kazni pa je Mandela postal za čuda legendarni predsednik Južnoafriške republike, s katerim so resnično odpravili apartheid. Zato se mi zdi zelo grdo, če bi Janševe sovražnike imenovali svinje, ker bi s tem žalili svinje.

Med novinarji si Slak in Bobovnik upata Jankovitscha veliko vprašati. Ena izmed Virantovih poslank je pripovedovala o prodajanju zelenjave Jankovitschevemu Merkatorju. Jankovitsch je kupoval kilogram za 200 tolarjev, naprej pa ga je prodajal za 750. Zato sedaj razumemo, zakaj hoče uničiti ljubljansko tržnico, saj je že takrat za nič dela dobil 550 tolarjev pri kilogramu zelenjave, a ni za to niti mignil s prstom. Toliko pristnih slovenskih priimkov na ič je že od turških vpadov pri nas, ampak čudim se, da je rodbina Kurtschevitsch popolnoma izumrla.

Ostali so samo šem Pizditschi, ki ti zarinejo nož v hrbet, takrat ko najmanj pričakuješ. Toda to ni neozdravljivo. Ne obstajajo neozdravljive bolezni, obstajajo samo neozdravljivi ljudje. Človeško telo ime neverjetno sposobnost revitalizacije, celo ob najtežjih boleznih. Težko je sprejeti razmere, ki zahtevajo od nas korenite spremembe našega življenja. V krščanstvu sta POST in MOLITEV tista, ki ju Kristus priporoča za doseganje sprememb v Cerkvi in državi. Izkušnje potrjujejo pravilo.