državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janez Turinek: Bodi srčen v letu 2014

Deli na:
Janez Turinek: Bodi srčen v letu 2014

Biti mlad duhovnik v Sloveniji v letu 2014, pomeni opravljati veličasten poklic, s katerim lahko prispevaš  vlogo enega izmed »svetih treh kraljev«, ki so na svoji izjemni življenjski poti. Možakarji, ki so polnokrvni, ki vedo kaj oziroma koga iščejo, poznajo cilj; vedo, kako se do tja pride. Goriva imajo dovolj, hrane in prtljage tudi. Pred seboj imajo čisto poseben garmin: novo zvezdo, ki ni mavrične ali rdeče barve, ampak je živo rumena. Prvi kralj si torej ti, mladi duhovnik. Drugi kralj je papež Frančišek. Za tretjega kralja pa še ne vemo, ali bo novi ljubljanski ali pa mariborski metropolit. Slovenci v svoji narodni zavesti nimamo drugih kraljev. Nam je se je kri na modro barvala skozi zgodovino s krščanskim oznanilom, ki je hranilo za duhovni visoki nivo slovenskega življa. Slovenci imajo teževe s samopodobo, ker se je načrtno 70 let pačilo vse, kar diši po kraljevskem dostojanstvu kogarkoli v tej deželi. Po krstu smo vsi kristjani deležni kraljevskega dostojanstva.

Če samo doma čepiš, ne boš v življenju prišel nikamor, pa še zavaljen boš kot kakšen pujs. Zato, duhovnik, pojdi na kraljevsko pot, v Judejo, v pokrajino, kjer je vse od Kristusovega rojstva dalje napeto. Zelo tvegana pot, toda pravi dedec mora biti zanjo pripravljen tvegati tudi svoje lastno življenje. Tvoja edina oaza Judeje bo Betanija, kjer se boš lahko mirno usedel in se počutil sprejetega kot doma, pa še tam ne bo zaželeno, da kakšen tvoj prijatelj Lazar oživi, potem ko ga že razglasijo za mrtvega.

Trije kralji ste že vstopili v slovenski zračni prostor, v to našo zatohlo Judejo, da poiščete in najdete v svoji sredi Rešitelja, Odrešenika tudi našega naroda.

Prvi, ki bo zajahal kamelo si ti, mladi duhovnik, ki se ti mladost prenavlja kakor orlu in postajaš vedno bolj zgrajena osebnost. Mlad duhovnik je tisti, ki ni zagrenjen, ki je zadovoljen v samem sebi, je preprost, pošten, pristen in iskren. Njegova življenjska daritev je sprejeta kot Abelova. Tukaj leta niso pomembna. Takih duhovnih mladeničev kova Janeza Pavla II. Slovenija premore še veliko.

Drugi kralj je kot supernova preteklo leto prijadral kar čez Atlantik, in to iz Argentine: papež Frančišek, ki je stopil v slovenski medijski prostor z alarmantnim povabilom, da se iz higienskih razlogov sedeža nadškofov v Ljubljani in Mariboru začasno izpraznita. Nekateri zaradi njegovega hitropoteznega šaha v Vatikanu in po vsem svetu doživljajo že nekajmesečni glavobol. Nam drugim pa so zaradi njegovih izjemnih potez zopet zrasla orlovska krila, potem ko so nas v preteklih letih začeli tiščati med kokoši.

Kdo je tretji kralj, pa je velika skrivnost, njegovo ime pozna le Sv. Duh, ki se nikoli ne zmoti.

Za novo leto 2014 sem pisal le papežu Frančišku in nekemu tujemu nadškofu, ki se menda namesto finančnih strokovnjakov raje obdaja z bibličnimi očaki vere. V duhu ju peljem v naš domači Jeruzalem, v duhovno prestolnico, v ta preprosti slovenski tempelj. Tam sprašujeta po novorojenem voditelju, ki bo zagotavljal večno prihodnost tudi izbrancem slovenskega naroda. Ker je napovedano, da bo mogočne vrgel s prestola in bo povišal nizke, se začenjajo tresti hlače našega domačega Heroda. Kdo vse je v našem življenju Herod, ve vsak zase. Herod je tisti človek, ki ne preneša konkurence, ki je bolan od zavisti, ki vam ne bo nikoli privoščil, da bi morda vam lahko šlo bolje kot njemu. On bo poskrbel, da se vam bo jemalo dobro ime. Herod je v bistvu velik bedak, ker mora manipulirati z Resnico, ki se mu sproti izmika. Z denarjem, ki ni njegov, in s ponavljanjem laži si kupuje večno smrt. Umrl bo kot velik revež in bo hitro izginil iz spomina ljudi. On je model za človeka, ki si misli, da je pomemben in nezamenljiv. Hinavsko previdni, vzkipljivi Herod in vsi okoli njega, ki se otepajo vsakih sprememb, se zdrznejo, ko slišijo napoved o veliki novosti, ki jo prinaša na svet, tudi Sloveniji, novorojeni judovski kralj. Zato lahko mirno rečemo, da imamo peščico Herodov tudi v Cerkvi, to so kvazikristjani, ki nosijo ta naziv le zaradi kakšnih majhnih osebnih »koristi«.

V Herodove vrste lahko prestopi tudi duhovnik, še posebno so na udaru tisti, ki so morali v polpreteklosti sodelavati z Udbo in so zaradi tega zaznamovani, zagrenjeni, privoščljivi. Peter Opeka, ki je začel evangelizirati Malgaše z nogometom, bi lahko v deželi svojih očetov naletel na veliko nasprotnikov v svojih lastnih vrstah, če bi hotel malgaški misijonski vzorec prenesti na slovenska tla. Herodov kvas sedaj mrzlično pritiska na vse, ki pečejo kruh za tretjega kralja, ki ga Herod hoče vsekakor pritegniti k sodelovanju samo zato, da bi v kali preprečil prevetritev Cerkve na Slovenskem. Zato lahko novi nadškof postane le človek, ki ne bo nikomur dolžan nobene usluge, razen da bo birmal kakšnega vnuka kakšnega zapriseženega komunista, pa še to le po službeni dolžnosti. Novi nadškof ne bo podkupljiv, ne bo prodajal odpustkov, dokazal bo, da se z nobenim denarjem ne da kupiti Najsvetejšega, ki je zastonjski dar od Boga. Novi nadškof je dovolj bogat, da lahko obdari Jezusa v Betlehemu, potem ko se je zvezda končno ustavila nad betlehemsko votlino.

Prišli smo do Brezij, tja k Mariji Pomagaj, v naš Betlehem, da smo pokleknili pred Jezusa. Naše darilo za Jezusa ni zlato, ni kadilo in ne mira, kajti vse to so mu že podarili Gašper, Miha in Boltežar. Moje darilo za Jezusa je zahvala za ključ, ki sem ga prejel pri svetem krstu, da so mi dali ime Janez po ljubljenem učencu. Na moj god se mi je sanjalo, da naj obvozim vse Herode mojega življenja. Vračam se po drugi poti in vam želim, da ste srčni v letu Gospodovem 2014.