alja Odkrito.si

Ali Alja obžaluje nastop v šovu Pop TV-ja?

pes, mačka Svet24.si

Ker bodo kupili novega psa, se bodo znebili ...

Eva Longoria, Jose Baston Svet24.si

Zvezdnica pri 43 postala mama

Potekel potni list Svet24.si

Potnega lista ali osebne izkaznice ni več! Kaj ...

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

35737651_992094877635247_5110765294146551808_n Petisvet

Očesna joga za izostritev vida

tina maze Njena.si

Konec skrivanja Tine Maze

Kolumnisti

Iz tajnega stika med Pahorjem in Kosorjevo se je nazadnje rodilo t. i. območje stika

Deli na:
Iz tajnega stika med Pahorjem in Kosorjevo se je nazadnje rodilo t. i. območje stika

Iz tajnega stika med Pahorjem in Kosorjevo se je nazadnje rodilo t. i. območje stika – menda nekaj tako silno unikatnega in inovativnega, da je zunaj dosega našega uma.

V dolgi zgodbi o meji s Hrvaško in arbitraži sem se večkrat vprašal, kaj so politični voditelji na ključnih položajih resnično naredili za tako želeno enotnost politike. Nenehoma poslušamo, kako složni so naši sosedi, Slovenci pa, obdarjeni z bipolarno motnjo, tudi zadeve najvišjega nacionalnega interesa izrabljamo za nabiranje političnih točk.

Janez Janša je dan po objavljeni razsodbi upravičeno obžaloval, da v nasprotju z obljubami predsednik vlade ni sklical posvetovanja s predsedniki parlamentarnih strank – vse do seje odbora DZ za zunanjo politiko v četrtek, ko je bila sodba tribunala že razglašena.

Nič novega, tudi nekdanji premier Borut Pahor se je odločil to vprašanje sam pospraviti z mize. Brez posvetovanja z Janšo je sklenil sporazum s hrvaško premierko Jadranko Kosor in ga podpisal na »fantastični dan« v Stockholmu. Zato pa je naredil toliko več, da bi do širšega političnega soglasja prišla politika na Hrvaškem. V Zagrebu je na presenečenje opazovalcev obiskal vodjo opozicije in predsednika SDP Milanovića, ki je še okleval, na koncu pa prispeval dovolj glasov za potrebno podporo.

Pahor ni nikoli prepričljivo pojasnil, zakaj se je odločil za nacionalne interese nedostojno soliranje. Vprašanje meje je državno in ne politično oziroma strankarsko. Na televizijskem soočenju pred referendumom je dejal, da je bil v dilemi, ali naj poskuša doseči sporazum z Janšo, vendar bi to, je dodal, pomenilo, da ne bo nikoli dogovora o meji. »In odločil sem se, da prevzamem nase odgovornost in da grem v nasprotju z vašimi pričakovanji tokrat do konca in rešim to vprašanje.« Njegove besede kažejo, da se je odrekel tudi poskusu doseči soglasje s predsednikom SDS.

Drnovšek je, ko se je odločil za pogovore s hrvaškim kolegom Račanom, o njihovem poteku obveščal Janšo. Tako ratifikacija v državnem zboru ni bila vprašljiva. Borut Šuklje piše, da je Pahor leta 2009 vzpostavil »tajni stik« s hrvaško premierko Kosorjevo. Ta o sestankih s Pahorjem ni obveščala niti predsednika države Stipeta Mesića.

Če to drži, je razumljivo, zakaj je bil brez informacij tudi Janša. Izid arbitraže je zdaj na mizi in ga bomo lahko ocenjevali. Iz tajnega stika med Pahorjem in Kosorjevo se je nazadnje rodilo t. i. območje stika – menda nekaj tako silno unikatnega in inovativnega, da je zunaj dosega našega uma.