državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc o prvi obletnici poročil KPK

Deli na:
Ivan Puc o prvi obletnici poročil KPK

»Gospoda ostajata, mi pa odhajamo.« Besede namestnika vodje protikorupcijske komisije v odhodu so mesec dni po odstopu naredile konec ugibanjem o pravih razlogih za to. Zakaj so se sprenevedali in niso takoj povedali, da zaradi Janše in Jankovića? Čemu se je predsednik KPK Goran Klemenčič zapletal, da odhajajo zaradi slabega položaja komisije v pravnem sistemu in poraznih razmer v državi oziroma zaradi strukturne korupcije? Na koncu ene od oddaj si je takrat le dal duška s pripravljeno domislico: »Odstopili smo iz osebnih in zdravstvenih razlogov: ker smo vsi trije razvili kronično alergijo na naše zavezance.«

Cvet slovenskega novinarstva je bil ob odstopu enoten, da nam senat ni ponudil zadovoljivih pojasnil. Umaknili so se brez smisla, prehitro vrgli puško v koruzo, če seveda v ozadju ni kaj takega, česar še ne vemo, smo slišali in brali. Ob prvi obletnici poročila KPK ni več nobenih spraševanj. KPK preprosto ni zdržala pred naleti Janše in Jankovića. Skratka zgodila se je strašna krivica: KPK je s prstom pokazala na najmočnejša politika najmočnejših strank – eden ne vodi več vlade, drugi ne stranke – ampak onadva še naprej določata politični teren v Sloveniji.

KPK, ki je obremenila (z otipljivimi političnimi posledicami) predsednika SDS in PS, je zdaj žrtev. Janši in Jankoviću, tema uravnoteženima levim in desnim razbojnikom, »ki sta krepko tu med nami«, je uspelo z diskreditiranjem, zavajanjem in obtoževanji. Kronična alergija jo je položila na posteljo. Le s čim sta ožigosala, zmlela, onesposobila senat, ga napravila krivega, da zagrenjen in obupan ni mogel več zdržati, ostaja skrivnost. Kako tudi ne: KPK je pri njiju odkrila prekršek, krivda na vse bolj strogih sodiščih pa še ni dočakala sodnega  preizkusa.

Kar 55 prijavljenih kandidatk in kandidatov se čuti poklicanih sestavljati senat Komisije za preprečevanje korupcije. Ob vsem navdušenju je že čas, da se začne razprava, kako naj jo umestimo v naš pravni red, to je v razmerje do policije, NPU in tožilstva. Da bo ne nazadnje vsakdo imel pravico do učinkovite obrambe. Tudi sam Goran Klemenčič, če se bo kdaj znašel v postopku komisije in ji povzročil kronično alergijo.