mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc o nadaljevanju obračunavanja znotraj Cerkve

Deli na:
Ivan Puc o nadaljevanju obračunavanja znotraj Cerkve

Tudi Branko Cestnik, pater in župnik v Frankolovem, iz katerega veje optimizem, da je nova evangelizacija že tu in da je »Duh v tej deželi že na delu, le tukajšnja dušna stroka kot da caplja za Njim«, meni, da gre v aferi Rode za nadaljevanje obračunavanja znotraj Cerkve. Med privrženci Alojzija Urana in Franca Rodeta.

Te dni bo založba Družina predstavila v Franciji nagrajeno knjigo Fabricea Hadjadja Vera demonov ali presežni ateizem. V njej pokaže, so zapisali v založbi, da demon ni bitje z rogovi in dolgim jezikom, ampak sila zla, ki se pritihotapi tudi tja, kjer mislimo, da smo najbolj duhovni. Ateizem in mesena šibkost, kadar sta posledica nevednosti in človeške slabosti, po njegovem nista najhujše zlo, resnejši so duhovni grehi, kot so zavist, pretanjen napuh ali sovraštvo. Sila zla Cerkve na Slovenskem gotovo ni obšla. Omenjenih duhovnih grehov se na tem svetu ne bomo znebili, Cerkev pa, ki se je kot država znašla v krizi, bi se lahko nekoliko spravila v red, ker bi bilo to v nacionalnem interesu. Prva pomoč pri roki: testiranje DNK, na kar je Rode prepričljivo pristal, Uran pa še čaka (zakaj se ni vztrajneje boril proti obtožbam, če so te po njegovem krivične, ko je bil čas za to?), da ga kot očeta potomci zasujejo z elektronsko pošto.

Če ne verjamemo, da se afera oziroma škandal zaradi očetovstva lahko razčisti na racionalen način, s pomočjo pristojnih institucij pravne države, je to že samo po sebi znak, da je slovenska skupnost in njen smisel za družbeno temeljito načet. A prišepetovalci domnevnega Rodetovega sina gredo prav v to smer. Predstojniku Inštituta za sodno medicino Jožetu Balažicu je bilo že jasno izkazana medijska prepoved izvedbe testa očetovstva, ker se je pregrešil in kot deklariran in organiziran slovenski katoliški izobraženec nasprotoval sprejemu družinskega zakonika. Tudi nadvse preprosto testiranje se na preverljivo slovenski način politizira.
Nam bo dano spoznati resnico (»Resnica vas bo osvobodila,« smo bili poučeni v času afere Uran) ali bomo obtičali v Platonovi votlini? Afera Patria, ki so jo tudi skrojili mediji, naj bi po nekaj letih jeseni dobila epilog. Se bomo mar načakali toliko časa, da bo bolj ali manj (mnenja o tem so različna) krojila kar troje volitev? Kaj bo po aferi Uran skrojil škandal Rode? Afero Stres? Upamo, da je Duh v tej deželi res že na delu.