polna luna 8 Dobra karma

Popolna navodila za izvajanje obreda ob polni Luni...

Kate O\'Flaherty Svet24.si

"Nisem si mislila, da bom pri 21 letih v prvi ...

Xi Jinping Reporter.si

Svetovno znani zgodovinar sprašuje kitajskega ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

"Ogorčenje ljudi na terenu je strašno. Ne vem, ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ko bo 15. zmanjkalo denarja za plače

Muzej norosti 1 Odkrito.si

»Marsikoga so v norišnico spravili za nekaj dni,...

andrej Njena.si

Delovna akcija: Andrej se še ni vrnil domov

Kolumnisti

Ivan Puc o izglasovani konstruktivni nezaupnici Jankoviću

Deli na:
Ivan Puc o izglasovani konstruktivni nezaupnici Jankoviću

Še preden je »najverjetnejši mandatar« postal uradni, mu je večina poslancev izglasovala nezaupnico. Pravzaprav konstruktivno nezaupnico. S »strankarskim kupčkanjem« niso rušili, temveč gradili. Da se je državni zbor sploh lahko postavil na noge in začel ukrepati.


Zoran Janković je relativni zmagovalec. To je treba vzeti skrajno dobesedno. Prvi je v odnosu do drugih. In prav za ta odnos gre, za uporabo. mehke ali trde moči. Teorija uči, da trda moč pomeni sposobnost vplivanja na delovanje drugih, ki pod vplivom groženj oziroma pozitivnih in negativnih sankcij storijo tisto, česar sami sicer ne bi naredili. Mehka moč pa je sposobnost doseganja želenih rezultatov, kadar imajo drugi enake cilje in interese kot mi. Je torej sposobnost doseganja rezultatov prej s privlačnostjo kot z nasiljem. Lekcija je vzeta iz teorije mednarodnih odnosov, lahko pa jo, če damo nasilje v narekovaje, uporabimo tudi v notranji politiki.

Nekdanji predsednik Milan Kučan je uporabil trdo moč. Bila je grožnja in bile so sankcije. O tem je veliko in odkrito povedal kar on. Poseg v volitve z nekdanjim predsednikom uprave Mercatorja ne kaže sadove samo na volitvah – ti so zlahka merljivi v odstotkih –temveč še toliko bolj po njih. Pahorjevi Socialni demokrati in Jankovićeva Pozitivna Slovenija se pod njegovo režijo spopadajo za prevlado v slovenski socialdemokraciji. Ne gre toliko za prevelike ege, ki jih ne znata upravljati ne Janković in ne Pahor, ampak za boj za preživetje stranke, ki jo je nekdanji predsednik partije prebarval v socialdemokracijo. Najbrž Kučan ni bil najboljše volje, ko je dal v nič SD, ki jo je – tako zatrjuje – vedno volil, vendar ni kaj dosti pomišljal, ko je naščuval svojega najzvestejšega prijatelja.


Izločanje tekmecev na levici je pred dnevi pokazalo vso bedo. Na žalost kar na prvi seji parlamenta. Zaradi tega ni kaj moralizirati in tožiti zaradi nizke ravni politične kulture, ker se levičarji preprosto ne znajo spraviti skupaj. Sicer pa bodo spor obrusili tisti, ki so ga zakrivili. Če ne drugače tudi z uporabo trde moči. Največkrat zadošča že pomahati s princem teme, in že so trdno v partnerstvu proti Janši.
 

loading...
Loading...