zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Ivan Puc: Cmerar Petrovič

Deli na:
Ivan Puc: Cmerar Petrovič

Boris Koprivnikar je le minister brez listnice, a med novimi obrazi pomemben politik. Je podpredsednik Stranke modernega centra, dober komunikator vlade; vladajoča stranka jih nima prav veliko. Ne zavrača prošenj za intervjuje, pa naj prihajajo s katerekoli strani. Na vrhuncu vladne krize ob aferi z dodatki, ki sta jih prejemala finančni minister Dušan Mramor in šolska ministrica Maja Makovec Brenčič, je na televizijskih soočenjih z veliko energije branil vrste SMC in vlade. Velja za spretnega pogajalca s sindikati. Po posegu predsednika vlade mu je uspelo skleniti sporazum z javnim sektorjem, s čimer je vlada prišla do proračuna. Koalicija je slavila, misleč da bo že kako opravila s policijskima sindikatoma, ki sta sicer mahala s pogodbami, podpisanimi z nizom prejšnjih vlad.

Prepričana, da zaradi migrantskega vala policijska sindikata stavke ne bosta stopnjevala, sta Koprivnikar in še posebej Cerar nastopila z neobičajno ostrim besednjakom. Sindikata sta zahtevala opravičilo, ki ga ni bilo, nato pa se je – tako kaže razkrito dopisovanje na interni strani na facebooku – začel policijski lov najprej za Koprivnikarjem in nato še za Cerarjem. V nekaterih anketah je stavko med tem podpiralo tudi do 70 odstotkov vprašanih. Postala je vedno težje breme vlade.

Koprivnikar je jesensko nočno srečanje z jeznimi policisti in preverjanje alkoholiziranosti takoj obelodanil na facebooku in zraven v javnost lansiral sum, da so mu morda nastavili past. Kot da bi bil sicer v to že takrat prepričan (zakaj pa ima predsednik vlade Sovo?), le do trdnih in zakonitih dokazov ni segel. Zdaj jih je pridobil s pomočjo policijskega žvižgača oziroma »jeznega policista«. Ta s tem, kar je izvedel in nad čimer je bil tako ogorčen, ni seznanil predstojnikov, temveč je raje počakal tri mesece in s pravo profesionalno skrbnostjo uporabil novinarje ter jim razposlal lepo zapakirano afero. Če je nekaj takšnega res uspelo izvesti vladni protisindikalni strani, to v izbiri načina ohranjanja oblasti predstavlja velik »napredek«. Še posebej za Cerarja, ki so si ga v interni komunikaciji policisti podajali kot Cmerarja.

Trenutno je cmerar Zoran Petrovič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije. Na položaj je prišel 29. novembra 2008 – prav na dan, ko so njegovi kolegi policisti igralcu bas kitare Koprivnikarju nastavili past in sami padli vanjo. Še dobro, da je med tem, kot prisega, spal.