Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Zid na Kolpi

Deli na:
Igor Kršinar: Zid na Kolpi

»Čas je, da Slovenija dobro premisli o gradnji ograje na južni meji,« je prejšnji teden izjavil predsednik napol mrtve SLS Marko Zidanšek. Če bo tako nadaljevala, morda lahko upa na vrnitev v parlament. Glede na razmere, ki nas čakajo, je mogoče pričakovati, da se bo protimigrantsko razpoloženje v Sloveniji krepilo in odločilo tudi o prihodnjih volitvah. Seveda le, če se bo tako imenovana begunska kriza nadaljevala še naslednja leta. Toda vrnimo se k izjavi, ki je nekatere spravila v smeh, druge pa v jezo. Pobuda je zelo primerna in je nikakor ne bi smeli zanemariti. Migrantov z Bližnjega vzhoda in iz Afrike je vedno več in zdi se, da se njihovega stalnega pritoka ne da ustaviti. Večinoma gredo v Nemčijo in druge najbolj bogate evropske države. Že sama logika pove, da so to v veliki večini ekonomski migranti, ki iščejo boljše življenje, ne pa begunci, ki bežijo pred vojno. V vseh državah, ki jih prečkajo, ni vojne, tam pa ne bi ostali, ker so zanje prerevne, vključno s Slovenijo.

Na srečo glavni migrantski tok teče čez Madžarsko in Avstrijo, Slovenijo je prečkalo le nekaj več kot tri tisoč ljudi. Tako se lahko Hrvaški in Madžarski zahvalimo, da nimamo večjih problemov. Dokler Hrvati pošiljajo migrante na Madžarsko in dokler jih tam sprejemajo, živimo v miru. Stvari pa se lahko spremenijo tisti hip, ko Madžari beguncev ne bodo več sprejemali. Visoka ograja z bodečo žico je namreč končana tudi na hrvaškem delu madžarske meje, kmalu bo tudi ta meja enako zaprta kot srbsko-madžarska. Vprašanje je, ali bodo Slovenci še vedno tako človekoljubni, ko se bo čez Slovenijo sprehajalo več kot deset tisoče ljudi z Bližnjega vzhoda in ko bodo tudi pri nas zaradi njih zapirali avtoceste ter ustavljali vlake. Še večje težave utegnejo nastati, če se bodo izpolnile izjave nemškega notranjega ministra Thomasa de Maizièrja, da bo Nemčija začela vračati »begunce« v Slovenijo in na Hrvaško. Če ne bomo zaprli svoje južne meje, bomo v najslabšem črnem primeru postali »begunska« tamponska cona. Migranti bodo besni hoteli v Avstrijo, tja pa ne bodo mogli več, zato bodo verjetno razgrajali po Sloveniji.

Vsakemu človeku iz kateregakoli naroda seveda želim lepšo prihodnost, a predvsem svojemu narodu, zlasti pa svojim najbližjim. V tem smislu je bolje nekomu reči, da pri nas ne bo mogel izpolniti svojih sanj, kot da mu vlivamo lažno upanje. Slovenija ima zelo dolgo in hribovito mejo in bo zelo težko postavila ograjo, zato bi morala v to prepričati Hrvaško. Vsak naslednji vagon z migranti pa obrniti v smer, od koder so prišli. Če bodo tako ravnali tudi drugi, bodo nehali prihajati.

Citat: Bolje je nekomu reči, da pri nas ne bo mogel izpolniti svojih sanj, kot da mu vlivamo lažno upanje.