zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Trinajsto prase v vladi

Deli na:
Igor Kršinar: Trinajsto prase v vladi

Toliko časa je padal dež, ljudje so blatni, prašiči pa še vedno niso čisti, bi lahko parafrazirali izjavo notranjega ministra Gregorja Viranta med razpravo o interpelaciji v državnem zboru. Po razpletu glasovanja bo še naprej minister, čeprav bo poslej, če uporabimo besede njegovega glavnega interpelatorja Ivana Vogrina, »trinajsto prase« v vladi Alenki Bratušek. Virant ostaja minister zgolj zaradi tega, ker predlagateljem njegove razrešitve ni uspelo zbrati 46 glasov. Če bi veljale določbe za sprejem zakonov, bi Virant odletel s poceni vozovnico iz vlade. Za njegovo razrešitev je namreč glasovalo 39 poslancev, med njimi tudi štirje iz koalicijske PS. Proti razrešitvi, torej za Viranta, pa je glasovalo le 23 poslancev. Z drugimi besedami, Virant kot minister uživa zaupanje zgolj 23 poslancev, vsi drugi mu bodisi nasprotujejo bodisi zanj niso pripravljeni glasovati. Večina poslancev PS je odšla iz dvorane, ker bi si sicer najbrž do konca življenja očitali, da so ga podprli.

Glavni Virantov problem seveda ni Zoran Janković, ki se je prebudil na Magistratu in spet začel delati »štalo« po največji vladni stranki, prav tako ne njegova uspešna zaustavitev povišanja davkov (vsaj nekaj pozitivnega je naredil v tem zadnjem tednu), ampak njegova dvolična drža: eno govori, drugo dela. Ima se za neke vrste ministra za politično moralo, iz politike izganja domnevno nemoralne politike, on pa prav tako počne nemoralne stvari. Je zadnji, ki lahko sodi druge. Prejemal je funkcionarsko nadomestilo, hkrati pa bajno služil s svetovanjem v Makedoniji. Pogojno obsojeno poslanko je prisilil k odstopu brez nadomestila z lažno obljubo, da jo čaka prejšnja služba. Zdaj se je še izkazalo, da je letel z nenormalno poceni letalskimi vozovnicami in izkoristil popust, do katerega navadni smrtniki nismo upravičeni. Premožni Gregor Virant je s svojo družino letel ceneje kot ljudje, ki morajo za letalsko vozovnico varčevati najmanj eno leto ali celo več let. Kako se lahko po vsem tem sploh pogleda v ogledalo? Povrhu vsega se javnosti zlaže, da sta popust urejali njegova žena in njena prijateljica, nato pa ga mediji postavijo na laž z objavo njegove prošnje za cenejše vozovnice sošolcu, ki je bil šef komerciale v Adrii Airways.

Virant simbolizira prašiče iz Orwelove Živalske farme, kasto sloja, ki mu je dovoljeno tisto, o čemer lahko navadni smrtniki zgolj sanjajo. Zaradi takšnih funkcionarjev državljani sovražijo politiko in jih imajo za svinje, prisesane na korita. Očitkov bi se Virant lahko očistil le z odstopom in odhodom iz politike.