kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Severna Koreja na Floridi

Deli na:
Igor Kršinar: Severna Koreja na Floridi
Najstnik v trenirki s kapuco se je vračal iz trgovine domov. Med potjo je srečal varnostnika, ki ga je zasledoval, in se z njim zapletel v spor. Varnostniku, ki je varoval sosesko, se je zdel potencialni vlomilec, zato je bil pozoren na njegovo početje. Nastal je pretep, med katerim je varnostnik izvlekel pištolo in ga ubil. Tožilstvo mu je očitalo nenaklepni uboj, obramba pa je menila, da je šlo za samoobrambo in da se je varnostnik počutil ogroženega. Sodišče mu je verjelo in ga oprostilo. Pred sodiščem so se zbrali privrženci obtoženega varnostnika in njegovi nasprotniki, ki so po oprostilni sodbi ogorčeni sprožili val protestov. Celo predsednik države se je v času sojenja javno zgražal in ob tem dejal, da bi bil njegov sin, če bi ga imel, natančno tak kot najstnik v kapuci, ki je padel pod streli domnevno ogroženega varnostnika. 
 
»Severna Koreja?« bi se najbrž vprašala višja sodnica Vesna Raković Bergant. Rajko Pirnat in Bojan Dobovšek bi ob tem dodala, da se sodbe ne sme komentirati, Miro Cerar pa opozoril, da njena obrazložitev še ni uradno napisana. Ne, to se ni zgodilo v Severni Koreji niti v Sloveniji, kjer je tudi veliko najstnikov v trenirkah in kapucah, ampak v ZDA, v zvezni državi Florida. Šestčlanska porota je oprostila 29-letnega varnostnika Georgea Zimmermana, ki je lani med opravljanjem prostovoljnega varovanja soseske v strahu za lastno življenje ustrelil 17-letnega temnopoltega fanta Trayvona Martina. Za temnopolte Američane ni bilo nobenega dvoma, da Zimmerman laže in da je Martina ubil, ker je pač bil temnopolt. Protesti so zajeli tudi druge zvezne države ZDA, tisoči protestirajo, ker se ne strinjajo z Zimmermanovo oprostitvijo. Legendarni pevec Stevie Wonder v znak protesta ne bo nastopal v Floridi. To je v Ameriki nekaj povsem normalnega.
 
Tudi v Sloveniji se bomo morali navaditi na to, da je volja ljudstva lahko drugačna od odločitev sodišč. V primeru Patria, kjer so na prvi stopnji obsodili prvaka največje opozicijske stranke Janeza Janšo, je bil shod pred sodiščem precej bolj miren v primerjavi s tistim v Ameriki. Tudi ni bilo protestov tisočih ljudi po drugih krajih in tudi ni trajalo več dni, tednov ali celo mesecev, kot se dogaja v Ameriki. Zaradi zborovanja so se zgražali nekateri pravniki, politiki, novinarji in komentatorji. Ob tem je treba poudariti, da gre šele za prvostopenjsko sodbo in da bodo o zadevi odločale še višje instance. Kaj če se bo na koncu izkazalo, da so ljudje, ki so se zbrali v podporo opozicijskemu prvaku, povsem utemeljeno verjeli v njegovo nedolžnost? Se jim bo kdo opravičil zaradi primerjave s Severnokorejci?