stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Resetirajmo resetatorje!

Deli na:
Igor Kršinar: Resetirajmo resetatorje!

Do prejšnjega petka naj bi se tajno oblikovala skupina Act tank, ki naj bi februarja začela pripravljati okrogle mize o prihodnosti Slovenije. Njeni pobudniki so bančnik Marko Voljč, nekdanji strokovni direktor zavoda Ypsilon Žiga Vavpotič in predsednik Akademije za demokracijo Lenart Škof. Na okroglih mizah bi se zvrstili sogovorniki z različnih strokovnih področij in različnih političnih prepričanj, na koncu bi se oblikovala kritična masa za novo stranko ali pa tehnično vlado pod vodstvom Marka Voljča. Med vabljenimi so tudi nekateri neaktivni politiki in razumniki, ki so bližje pomladni politični opciji, toda večinoma so že sporočili, da jih na te sestanke ne bo. Ključni problem je seveda, kdo pripravlja civilno družbeno alternativo vladi, jasno je, da to ni opozicija, ampak ljudje, ki so po svojem političnem prepričanju blizu vlade. Tako dobivamo štiri leta po pobudi Resetirajmo Slovenijo podobno pobudo, le v nasprotni politični režiji.

Ključni problem je seveda, zakaj se na opozicijski strani ne more oblikovati skupina, ki bi vnovič »resetirala« Slovenijo. Pobudnik akcije pred štirimi leti je bil Žiga Turk, na prvi okrogli mizi so se mu pridružili še Janez Šušteršič, Rado Pezdir in Marko Pavliha ter po skajpu Matej Lahovnik. Gregor Virant, ki je na koncu iz pobude oblikoval stranko, se je pridružil šele zadnje mesece. Stranka je sicer dosegla lep rezultat na volitvah, delež, ki je pomladnim strankam zmanjkal za oblikovanje vlade, toda zaradi poznejšega vstopa v vlado Alenke Bratušek je zdaj mrtva. Nekateri so jo zapustili že prej, najprej Pavliha, nato Šušteršič, Pezdir je bil le simpatizer, Lahovnik ni vstopil, Turk je ostal v SDS. Danes so vsi ti resetatorji politično pasivni: Šušteršič in Pezdir občasno sodelujeta z NSI, Turk je izstopil iz vseh organov SDS, Lahovnik pa se pojavlja v medijih kot ekonomist. Za zdaj ni videti, da bi se skupina vnovič povezala in obudila pobudo resetatorjev izpred štirih let, pa bi bilo dobro, če bi to storili.

Sredinski prostor je spet prazen in odprt za novo predvolilno potegavščino levice. Desnica, kakršna je, ga pač ne more zasesti, lahko pa bi ga kakšna bolj sredinska stranka, ki bi nastala blizu desnice. Toda najprej se morajo somišljeniki povezati na javnih tribunah in okroglih mizah, kot so se pred tremi leti. Ekipa bi bila lahko delno enaka, delno pa bi se ji pridružili novi ljudje. Zlasti manjkajo ženske, kot sta Romana Jordan in Verica Trstenjak, tako kot Žiga Turk sta vabljeni v pobudo Marka Voljča. Ta skupina bi lahko bila odgovor opozicije na dolgoletno hegemonijo levice, ki obvladuje ne le politiko, ampak vse sfere družbe. Treba je imeti le voljo in državljanski pogum