pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Raje solzivec kot kritika

Deli na:
Igor Kršinar: Raje solzivec kot kritika

»Mladeniča, ki me je poškropil, vabim na kavo, da mi pove, kaj mi očita,« je dan po napadu s solzivcem na tiskovni konferenci izjavil ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem pa sporočil, da ga ne namerava kazensko preganjati. Neverjetno! Zamaskiranemu vandalu, ki se je med Miklavževim sprevodom v Ljubljani, na katerem je bilo zelo veliko otrok, sprehajal s solzivcem v roki in ga z njim fizično napadel, je župan pripravljen zlahka odpustiti.

Povsem drugače pa je, če novinarji razkrivajo njegove finančne nečednosti in kritizirajo njegovo diktaturo v mestnem svetu. Teh ne vabi na kavo in jim ni pripravljen ničesar odpustiti. Delov novinar Borut Tavčar je bil zaradi komentarja, v katerem se je norčeval iz Jankovićeve izjave, da sta mestna uprava in javni holding ena sama velika družina, nedavno obsojen na denarno kazen skoraj dva tisoč evrov. Pred tem ga je župan Janković ovadil, državno tožilstvo pa je pregon prevzelo. Podobno je bilo z urednikom Reporterja Silvestrom Šurlo, ki je zapisal, da je Janković zaščiten kot kočevski medved, vendar je bilo vsaj v tem primeru sodišče dovolj razsodno, da kazenskega pregona ni dovolilo. Če bi bilo tožilstvo toliko kot pri pregonu novinarjev ažurno tudi pri raziskovanju kaznivih dejanj Zorana Jankovića, najbrž incidenta s solzivcem ne bi bilo.

Podobno zdaj Janković grozi s sodiščem tudi Roku Praprotniku, kar je absurdno, ne glede na to, kaj si mislimo o njegovem delu v KPK. Praprotnik naj bi po Jankovićevih besedah pozival in hujskal ljudi k linču župana. Pozabil pa je, da je pred letom dni sam hujskal vstajnike proti Janševi vladi. Spomnimo se na njegovo izjavo, da se bo »narod dvignil« in nato njegovo sodelovanje na ljubljanski »vstaji«, na kateri so ga izžvižgali. Zdaj se je vsaj en del vstajnikov »dvignil« proti njemu, imel pa je to srečo, da vanj niso zabrisali granitne kocke, kot se je dogajalo pred letom dni.

Kdor seje veter, žanje vihar. Tako je tudi s tako imenovanimi ljudskimi vstajami. Mirni protesti so se hitro sprevrgli v nasilje, protestniki s plakati pozivajo k linču politikov, obešajo lutke z imeni legitimno izvoljenih predstavnikov in zvonijo pri njihovih domačih vratih, grozijo, da bodo vdrli v parlament in iz njega izvlekli poslance, zraven pa mahajo s totalitarnimi simboli. Za to je kriva predvsem vladajoča politika z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem vred.