900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o zlorabi žensk v politične namene

Deli na:
Igor Kršinar o zlorabi žensk v politične namene

Letošnji dan žena se za prvo slovensko mandatarko v zgodovini ni iztekel po njenih načrtih. Na ta praznik je Alenka Bratušek nameravala parafirati koalicijsko pogodbo z vsemi bodočimi partnerji, a ji zaradi nesoglasij z Državljansko listo ni uspelo. Če se bo Gregor Virant odpovedal novi vladi, bo težko zbrala zadostno število glasov za izvolitev vlade. Seveda pa je možno, da ji bodo na pomoč priskočili prebežniki, ki se bojijo predčasnih volitev. Dejstvo je, da bomo prvo predsednico vlade dobili šele ob izvolitvi njene vlade. Kljub temu se je evforija začela že pred njeno izvolitvijo za mandatarko.

Tako se ji je povsem nekritično postavila v bran sociologinja Milica Antić Gaber, sicer žena propadlega politika nekdanje LDS Slavka Gabra, ki je vsakega kritika mandatarke malodane obtožila seksizma in mačizma. Niti najmanj je ni zanimalo, da se Bratuškova ni distancirala od Zorana Jankovića, prav tako tudi ne, da so v njeni magistrski nalogi našli več odlomkov dobesedno prepisanih vrstic iz drugih avtorskih del, ne da bi jih navedla kot citate ali med viri. Še manj jo je zanimalo, da prihodnja predsednica vlade pravzaprav nima nobenih izkušenj z vodenjem države, saj nikoli ni bila ministrica niti evropska poslanka, prav tako ni predstavila svojega programa za izhod iz gospodarske krize. Po vsem tem lahko upravičeno sklepamo, da se za njo skrivajo možje, ki bodo odločali namesto nje.

Pravzaprav bi bilo lepo, če bi prvič v zgodovini dobili predsednico vlade, ki bi bila strokovno kompetentna in moralno neoporečna. Ključna hiba sestave odhajajoče Janševe vlade je bila, da je bila v njej samo ena ministrica, predsednica NSI Ljudmila Novak. A tudi v desnosredinskih strankah je veliko žensk, ki so precej bolj kompetentne kot Bratuškova. Mnoge sedijo v državnem zboru, kamor je bilo po zadnjih volitvah izvoljenih 32 poslank, nekatere so v Evropskem parlamentu ali državne sekretarke. Denimo Barbara Brezigar, ki je bila dolga leta generalna državna tožilka in je zdaj državna sekretarka na notranjem ministrstvu. Ko se je pred desetimi leti potegovala za predsednico države in zbrala več kot 43 odstotkov glasov, Milica Antić Gaber ni padla v evforijo, ampak je raje podprla moškega predsedniškega kandidata Janeza Drnovška. Seveda, ker je bil iz prave politične opcije, spol ni bil pomemben. Zato gre v primeru izvolitve Alenke Bratušek za zlorabo žensk v politične namene.