premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o vzrokih za poraz Danila Türka

Deli na:
Igor Kršinar o vzrokih za poraz Danila Türka

Na začetku volilne kampanje je sedanji predsednik veljal za favorita za absolutnega zmagovalca že v prvem krogu. Televizijska soočenja so politična razmerja spremenila: Türku je podpora začela kopneti, njegovima izzivalcema Borutu Pahorju in Milanu Zveru pa naraščati. Največji premik se je zgodil v zadnjem tednu, ko je Pahor v velikem finalu prehitel predsednika. Na prejšnjih soočenjih so razpravljali o starih grehih predsednika Türka, pregrešno dragem poletu v Sarajevo, izjavi o Hudi Jami, odlikovanju Tomažu Ertlu, podpori Zoranu Jankoviću, v zadnjem tednu pa so ga spraševali o novih zadevah – o njegovem skritem premoženju in sporni pomilostitvi preprodajalca kokaina.

O visokih zaslužkih Danila Türka, ko je služboval v OZN, ki so izginili neznano kam, saj uradno nima ne stanovanja ne avtomobila in tudi ne veliko prihrankov, smo pred mesecem poročali v Reporterju. Temo so oživili nekateri spletni portali in soočenja. Türk je povsem neprepričljivo pojasnjeval, da je večino zaslužka porabil v New Yorku, kjer je življenje zelo drago, prihranke pa da je večinoma vložil v obnovo »meščanskega« stanovanja v Ljubljani. Glede na njegov slog življenja so se ljudje začeli spraševati, ali ima morda pozlačene pipe in kljuke.

Sporno pomilostitev preprodajalca kokaina smo prav tako razkrili v Reporterju. Čeprav njeno ozadje nobene televizijske ekipe ni zanimalo dovolj, da bi se odpravile na lov za človekom, ki je bil pomiloščen zaradi slabega zdravja, hkrati pa je bil medtem zaradi preprodajanja kokaina aretiran in obsojen v Italiji, je tema prišla na televizijsko soočenje. Türk pa se je branil tako, da je napadel medij, ki je razkril škandal, namesto da bi ga začel iskati odgovorne zanj. O pomenu te afere za Türkov poraz v prvem krogu je na TVS razpredal tudi komentator Miha Kovač, ki je naše pisanje označil za neprofesionalno, ker pomiloščenca nismo videli v živo. Pri tem je izpustil dejstvo, da ljudje iz predsednikovega urada niso preverjali njegovega dejanskega stanja, preden ga je Türk pomilostil.

Türk se je tako pred ljudmi izkazal kot nekdo, ki je tako vzvišen, da ne bo priznal napake, niti ko je ta povsem očitna. Drugače od Boruta Pahorja, ki se je vedno pripravljen iskreno opravičiti za vse, kar je storil narobe. Če je naše razkritje sporne pomilostitve prispevalo k porazu Danila Türka (očitno kar precej), potem si to lahko štejemo v čast!