Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o vzrokih za poraz Danila Türka

Deli na:
Igor Kršinar o vzrokih za poraz Danila Türka

Na začetku volilne kampanje je sedanji predsednik veljal za favorita za absolutnega zmagovalca že v prvem krogu. Televizijska soočenja so politična razmerja spremenila: Türku je podpora začela kopneti, njegovima izzivalcema Borutu Pahorju in Milanu Zveru pa naraščati. Največji premik se je zgodil v zadnjem tednu, ko je Pahor v velikem finalu prehitel predsednika. Na prejšnjih soočenjih so razpravljali o starih grehih predsednika Türka, pregrešno dragem poletu v Sarajevo, izjavi o Hudi Jami, odlikovanju Tomažu Ertlu, podpori Zoranu Jankoviću, v zadnjem tednu pa so ga spraševali o novih zadevah – o njegovem skritem premoženju in sporni pomilostitvi preprodajalca kokaina.

O visokih zaslužkih Danila Türka, ko je služboval v OZN, ki so izginili neznano kam, saj uradno nima ne stanovanja ne avtomobila in tudi ne veliko prihrankov, smo pred mesecem poročali v Reporterju. Temo so oživili nekateri spletni portali in soočenja. Türk je povsem neprepričljivo pojasnjeval, da je večino zaslužka porabil v New Yorku, kjer je življenje zelo drago, prihranke pa da je večinoma vložil v obnovo »meščanskega« stanovanja v Ljubljani. Glede na njegov slog življenja so se ljudje začeli spraševati, ali ima morda pozlačene pipe in kljuke.

Sporno pomilostitev preprodajalca kokaina smo prav tako razkrili v Reporterju. Čeprav njeno ozadje nobene televizijske ekipe ni zanimalo dovolj, da bi se odpravile na lov za človekom, ki je bil pomiloščen zaradi slabega zdravja, hkrati pa je bil medtem zaradi preprodajanja kokaina aretiran in obsojen v Italiji, je tema prišla na televizijsko soočenje. Türk pa se je branil tako, da je napadel medij, ki je razkril škandal, namesto da bi ga začel iskati odgovorne zanj. O pomenu te afere za Türkov poraz v prvem krogu je na TVS razpredal tudi komentator Miha Kovač, ki je naše pisanje označil za neprofesionalno, ker pomiloščenca nismo videli v živo. Pri tem je izpustil dejstvo, da ljudje iz predsednikovega urada niso preverjali njegovega dejanskega stanja, preden ga je Türk pomilostil.

Türk se je tako pred ljudmi izkazal kot nekdo, ki je tako vzvišen, da ne bo priznal napake, niti ko je ta povsem očitna. Drugače od Boruta Pahorja, ki se je vedno pripravljen iskreno opravičiti za vse, kar je storil narobe. Če je naše razkritje sporne pomilostitve prispevalo k porazu Danila Türka (očitno kar precej), potem si to lahko štejemo v čast!