premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar o sobivanju Danila Türka z Janezom Janšo

Deli na:
Igor Kršinar o sobivanju Danila Türka z Janezom Janšo

Po izvolitvi nove vlade v državnem zboru je premierju Janezu Janše zazvonil telefon. Na drugi strani je bil predsednik države Danilo Türk, ki se je tisti dan mudil na Finskem. Tokrat ni šlo za novi veliki pok v aferi Patria, tudi ne za intervju z Magnusom Berglundom za finsko televizijo YLE, ampak je tam potekalo srečanje skupine Arraiolos, ki povezuje devet predsednikov držav članic EU, ki po ustavi teh držav nimajo izvršnih pooblastil. Gre za predsednike Avstrije, Finske, Italije, Latvije, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske in Slovenije.

Predsednik Türk je Janševi vladi zaželel uspešno delo in se zavzel za sodelovanje v skupno dobro ter za krepitev zaupanja med političnimi organi in civilno družbo, saj lahko le odprt dialog pripomore k skupnemu napredku. Ob tej priložnosti je predsednika in člane vlade tudi povabil na slovesen sprejem, ki bo v začetku tega tedna.

Zgodilo se bo torej drugo srečanje med vodilnima slovenskima politikoma po izkopani bojni sekiri zaradi odlikovanja nekdanjemu šefu Udbe Tomažu Ertlu. Prvič sta se srečala pred drugim mandatarskim krogom, ko je Janša Türka obvestil o koalicijski pogodbi štirih strank, ki je čakala še na peto. Takrat ga je Türk grobo zavrnil in izjavil, da Janše ne bo predlagal za mandatarja zaradi »pravnomočnega« obtožnega predloga v zadevi Patria.

Vabilo premierju in novi vladi kaže, da si predsednik države želi otoplitve odnosov. Tokrat spori z Janšo škodujejo bolj njemu kot novoizvoljenemu premierju, saj so letos predsedniške volitve, na katerih se namerava potegovati za predsednika tudi Türk. Ko je bilo narobe, mu je na vse možne načine škodoval.

Verjetno se je na mrzlem Finskem nekoliko pomiril zaradi vročega dogajanja v domovini. Njegov izbranec Zoran Janković je sicer zmagal na volitvah, toda pogorel pri sestavljanju vlade. Njegov največji nasprotnik Janez Janša je prepričal večino poslancev, da so mu že drugič dali mandat za sestavo vlade.

Podprli so ga štirje predsedniki strank, Jankovića sta podprla samo dva, pa še ta s figo v žepu. Janković je za večino strankarskih prvakov manj sprejemljiv kot Janša. V novi Janševi vladi predsednik Türk ne bo mogel več voditi zunanje politike namesto vlade, tudi zunanjega ministra si ni mogel več izbrati. Opravljati bo moral z ustavo določene naloge, kot jih opravljajo njegovi sogovorniki iz skupine Arraiolos.