Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Kolumnisti

Igor Kršinar o banana republiki

Deli na:
Igor Kršinar o banana republiki

Foto: Primož Lavre

Ko je bil pred dvajsetimi leti za kandidata za mandatarja proti predsedniku vlade Lojzetu Peterletu predlagan bančnik Marko Voljč, so ga v parlamentu pričakale banane, ki jih je kot »posebno pošiljko iz Hondurasa« naročil takratni poslanec Liberalne stranke Vitomir Gros. Voljč je namreč prihajal »reševat« Slovenijo iz ene od banana republik, kjer je takrat služboval kot območni direktor Svetovne banke.

Deset dni, preden se je Voljč vnovič pojavil kot možni mandatar, se je v Sloveniji znova govorilo o banana republiki. Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik je namreč v Dražgošah rohnel, da iz Slovenije ne bo nihče naredil banana republike.

Toda prav predsednik države Danilo Türk to počne. Ime možnega kandidata je sporočil, preden se je o njem posvetoval s strankami. Idejo naj bi prevzel od predsednikov sredinskih strank, ki so pred božičem predlagale razmislek o vladi narodne enotnosti s strokovnjakom na čelu. Toda izkazalo se je, da trije predsedniki takrat o Voljču sploh niso govorili in ga zato tudi zdaj ne bi podprli. Možni mandatar se je medtem sončil na svoji haciendi v Mehiki, namesto da bi se vrnil v domovino in bil dostopen strankam za pogovore o morebitni podpori.

Povsem jasno je, da stranke (vsaj večina od njih) ne morejo podpreti nekoga, ki jim niti svojega programa ne predstavi. Časa za izvolitev mandatarja pa je malo, saj se rok za vložitev kandidature izteče v sredo, torej teden dni od predsednikove (pred)kandidature.

Seveda je bila ideja popolnoma neresna, že dva dni pozneje se o predsednikovemu morebitnem predlogu ni nihče več pogovarjal. Prav to kaže, da Slovenija vendarle ni banana republika, čeprav strici iz polpretekle zgodovine še vedno mislijo, da nam morajo vladati iz ozadja ter s svojimi fantomskimi mandatarji. Če bo sklenjena koalicijska pogodba sredinsko desnih strank in bo Janez Janša v soboto potrjen za mandatarja, bo to zagotovo njihov največji poraz v zgodovini.

Čeprav je njihovemu kandidatu Zoranu Jankoviću, ki so ga hvalili zaradi izjemne učinkovitosti, uspelo celo relativno zmagati na volitvah, ni bil sposoben sestaviti koalicije, ki bi mu zagotovila večinsko podporo državnega zbora. Iz relativnega zmagovalca se bo spremenil v absolutnega poraženca. Morda se bo preselil v kakšno banana republiko. Tam je vsaj dovolj banan. V Sloveniji žal ne rastejo. V času, ko so nam ti »rdeči« strici tudi uradno vladali, smo jih morali celo kupovati v tujini.

loading...
Loading...