šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Kolumnisti

Igor Kršinar: Noč jeznih stricev

Deli na:
Igor Kršinar: Noč jeznih stricev

Potem ko jim lani ni uspelo za predsednika vlade nastaviti Zorana Jankovića, so letos izgubili še svojega človeka v predsedniških dvorih. Milan Kučan je bil po objavi rezultatov vidno nervozen, njegov napad na izbranca ljudstva Boruta Pahorja takoj po prvem krogu je samo še bolj potopil njegovega favorita Danila Türka v drugem krogu. Ni mu pomagala niti podpora ostarelega šefa borčevske organizacije Janeza Stanovnika, niti predsednice vplivne upokojenske organizacije Mateje Kožuh Novak, ne številnih drugih stricev in tet iz preteklosti in sedanjosti. Tudi nasveti propadlega politika Gregorja Golobiča so mu očitno bolj škodili kot koristili.

Z vstopom Slovenije v EU in Nato so strici iz preteklosti končno začeli izgubljati svojo moč. Tako kot poslanci lani niso hoteli izvoliti Jankovića za mandatarja, so letos volivci zavrnili vnovično Türkovo kandidaturo. Pahor, ki so ga strici hoteli spraviti iz političnega odra, je te zdaj sam poslal na smetišče zgodovine. Prav on je lani prvi opozoril na Jankovićev avtoritarni politični karakter, ki so se ga bali tudi drugi možni koalicijski partnerji. Ti so nato oblikovali vladno koalicijo pod vodstvom Janeza Janše. Verjetno to ne bi bilo mogoče brez moralne podpore evropskih in ameriških zaveznikov. Spomnimo se, kako zelo so obiski slovenskih strankarskih prvakov pri veleposlanikih, razjezili Stanovnika v Dražgošah. Znano je namreč, da v EU in Natu niso bili naklonjeni nad Jankovićevim mandatarstvom, saj menda njihove obveščevalne službe zelo veliko vedo o njegovih spornih poslih.

Tudi letos verjetno brez njihovih nasvetov ne bi šlo. Pahorja je poleg SD podprla še Državljanska lista. Tokrat so kamere po prvem krogu ujele britanskega veleposlanika, ki je čestital Gregorju Virantu za uspeh, ki ga je dosegel Pahor. V nedeljo zvečer pa je v volilno središče v Cankarjevem domu prišel ameriški veleposlanik in v zaodrju pozdravil zmagovalce drugega kroga. Zahodni zavezniki so še enkrat pomagali rešiti slovensko demokracijo pred izrednimi razmerami, ki naj bi jih z mitingi skušali pripraviti strici iz ozadja. Toda poulični protesti proti vladi, ki so se sprevrgli v izgrede, so samo še poslabšali volilni uspeh Danila Türka. Da se niso zgodili naključno pred drugim krogom volitev, pritrjuje tudi prvak SD Igor Lukšič, ki pričakuje, da bodo »strici« končno spoštovali rezultate volitev.