Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Dobrodošli v Jurskem parku

Deli na:
Igor Kršinar: Dobrodošli v Jurskem parku

Njena podlaga bo odbor za pravično in solidarno družbo, ki bo še naprej deloval kot civilno-družbeno gibanje. Nekaj podobnega smo doslej videli v stranki-gibanju TRS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah je prejel 1,22 odstotka glasov. To je sicer več kot že uveljavljeni SMS – Zeleni in Zares, toda še vedno premalo za vstop v parlament. Za slab rezultat se lahko zahvalijo tudi sindikalistu Branimirju Štruklju, ki je v volilni enoti Ljubljana Center oddal nepravilno listo kandidatov, zaradi česar v tej enoti sploh niso mogli nastopiti. Večino glasov pa je stranki odvzela Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija, ki so jo podprli ključni strici in tete iz ozadja. Nekateri izmed njih zdaj nastopajo v odboru za pravično in solidarno družbo (Lojze Ude).

Toda Pirjevec še najbolj računa na Nika Toša (soustanovitelja Foruma 21) in Darka Štrajna (predsednika Liberalne akademije in dolgoletnega člana LDS). Med člani Odbora za pravično in solidarno družbo, ki bodo verjetno vstopili v novo stranko, so tudi Meta Vesel Valentinčič (predsednica ljubljanskega odbora Desusa), Dušan Keber (nekdanji zdravstveni minister in veljak LDS), Aleš Gulič (nekdanji poslanec LDS), Franc Žnidaršič (predsednik Demokratične stranke dela), Matjaž Hanžek (predsednik TRS), Spomenka Hribar (nekdanja poslanka SDZ), Dušan Plut (nekdanji član predsedstva in prvi predsednik Zelenih), Lev Kreft (nekdanji poslanec SDP) ter znana imena Liberalne akademije. Tako nastaja nova stranka starih političnih znancev, ki bo verjetno postala pribežališče nekdanjih politikov iz programsko sorodnih, a na volitvah neuspešnih strank, kot so TRS, Zares, LDS in DSD.

Težko je verjeti, da bodo ta reciklirani izdelek volivci kupili, kot da je nov, čeprav je bila tudi stranka Zorana Jankovića sestavljena iz precejšnjega dela starih imen in celo poslancev. Odvisno je pač od tega, kdo jo bo vodil. Za kandidata predsednika stranke se najpogosteje omenjata Igor Šoltes, ki se mu kmalu izteče mandat predsednika računskega sodišča, in ustavni pravnik Miro Cerar, ki se je že omenjal kot možni tehnični mandatar. Zelo verjetno pa ne bo zraven »vstajnika« Uroša Lubeja, ki si v novi stranki ne želi starih politikov. Tako bomo verjetno dobili več novih levih strank, ki bodo druga drugi še največje tekmice.