Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Dobri in slabi Miro Cerar

Deli na:
Igor Kršinar: Dobri in slabi Miro Cerar

»Vse obljube Mira Cerarja o etiki in standardih so se razblinile. Danes lahko govorimo o Miru Cerarju pred volitvami in Miru Cerarju po volitvah,« je ugotovil poslanec NSi Jernej Vrtovec, ko je skupaj s poslancem SDS Anžetom Logarjem in samostojnim poslancem Bojanom Dobovškom predstavil zahtevo za sklic izredne seje o spornem kadrovanju v SDH in DUTB.

Potem ko je vlada obglavila slabo banko in z njenega vrha odgnala oba vodilna tujca, Larsa Nyberga in Torbjörna Manssona, je begunsko krizo izkoristila še za obračun nad vodstvom holdinga. Na njegov vrh je postavila Marka Jazbeca, dosedanjega prvega moža Hotelov Bernardin, ki je od leta 2009 do 2012 kot član uprave NLB odobraval sporne kredite gospodarskim družbam, ki jih niso nikoli vrnile, ker so propadle ali končale v slabi banki.

Imenovanje je toliko bolj sporno, ker je žena svežega upravljavca državnega premoženja Saša Jazbec generalna direktorica za proračun na finančnem ministrstvu, ki je pristojno za SDH in DUTB. Še več, potem ko je moral zaradi afere s spornim magisterijem kot državni sekretar odstopiti prijatelj Mira Cerarja in član izvršilnega odbora SMC Jure Leben, ga je Jazbec zaposlil v Hotelih Bernardin. Zdaj pa so istega Jazbeca nadzorniki, ki jih je imenovala vlada Mira Cerarja, postavili za prvega moža holdinga.

Vse to najmanj smrdi po korupciji in klientelizmu, zoper katera je Cerar skandiral v svojih predvolilnih izjavah. Takrat je zelo pompozno moraliziral o etiki, korupciji, lobijih, predvsem pa o poštenju, ki ga ni v politiki. Takoj za tem, ko je bil izvoljen za premierja, pa je pokazal svoj pravi obraz in se obrnil za 180 stopinj. Tega Cerarjevega preobrata ni prenesel njegov dotakratni tesni sodelavec Bojan Dobovšek, ki zdaj skupaj z opozicijo opozarja na problem Cerarjevega klientelizma, neetičnosti in ujetosti v lobije.

Cerar se lahko še tako spreneveda, v primeru Jazbeca bo težko skril svoje naveze po Lebnu ali pa vladno navezo po Jazbečevi ženi. Prav tako bo težko obrazložil, da v ozadju odločitev ni bilo nobenih lobijev, botrov in pokroviteljev. Ne samo Jazbec, iz NLB prihaja tudi državni sekretar Metod Dragonja, ki je bil njen predstavnik v Moskvi. Poleg tega je bil tudi novoimenovani predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti predsednik nadzornega sveta NLB, takrat ko je Jazbec dodeljeval sporne kredite.

Cerar se očitno strinja, da tisti, ki so odgovorni za bančno luknjo, zdaj upravljajo s 14 milijardami državnega premoženja. Tako se je postavil v vrsto s tistimi, zoper katere se je podal v politiko, in dokazal, da se za novimi obrazi v politiki skrivajo stare prevarantske zgodbe. Bodo takemu človeku volivci dali še eno priložnost?