Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Donald Trump Svet24.si

Foto: Na nebu opazili obraz Donalda Trumpa

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Igor Kršinar: Avtogol za prisluškovalce

Deli na:
Igor Kršinar: Avtogol za prisluškovalce

»Politično izkoriščanje prisluškovanja je velik avtogol za Hrvaško,« je Iztok Podbregar, nekdanji šef Sove, komentiral blamažo ob razkritju prisluškovanj, iz katerih je razvidno dogovarjanje med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in uradnico zunanjega ministrstva Simono Drenik o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, ki naj bi dokončno rešilo mejo med državama. Posnetek so prejšnji teden objavili hrvaški mediji, ki so se še dopoldne istega dne sklicevali zgolj na neuradne informacije, ki naj bi kazale, da bo njihova država potegnila krajši konec, vsaj kar zadeva razmejitev na morju. Že iz tega je videti, da je prisluškovala ali prisluškovanje naročila Hrvaška, v njenem interesu je tudi to, da mednarodni sporazum izniči oziroma iz njega izstopi. A najbrž ne bo šlo brez vprašanja glede prisluškovanja pogovorom enega od sodnikov mednarodnega, četudi ad hoc arbitražnega sodišča.

Seveda Podbregar dobro ve, kaj govori, kajti to je občutil na svoji koži. Kot načelnik Sove je zelo rad hodil na kavo k takratnemu predsedniku vlade Tonetu Ropu in mu razkrival skrivnosti, ki jih je odkrila njegova tajna služba. Očitno je kakšno informacijo povedal tudi tako, da je bila za Ropa še bolj zanimiva. Denimo tisto o prisluškovanju pogovorom med takratnim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem in šefom slovenske opozicije Janezom Janšo. Ropa naj bi obvestil, da sta se možakarja pred volitvami dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. In nekaj let potem je to Rop »sčvekal« takratnemu novinarju TVS Vladimirju Vodušku, ki je seveda njun telefonski pogovor posnel in ga, četudi je bil neformalen, predvajal po televiziji. Nastala je velika afera, saj so Janeza Janšo, takrat predsednika vlade, obtožili malodane narodne izdaje. Parlamentarna komisija za nadzor varnostnih služb, ki je potem poslušala skoraj že uničene posnetke, je ugotovila, da sta se Janša in Sanader pogovarjala o različnih političnih stvareh, tudi o incidentih, pri čemer ga je Janša prosil, naj ne pošilja več ribiških ladij v Piranski zaliv. Teh prisluškovanj je bilo več, najbolj sporno pa je bilo, da so sploh obstajali.

Zgodba je dobila epilog na sodišču, na katerem je bil bivši premier Rop pravnomočno obsojen zaradi izdaje tajnih podatkov na denarno kazen 10.000 evrov. Zanimivo je, da je Podbregar pozneje postal predsednik stranke LDS, ki jo je nekoč vodil Rop. Tako je dokazal, da politika in obveščevalna služba v Sloveniji delujeta z roko v roki. Z razkritjem prisluškovanja Janši in Sanaderju sta si Rop in Podbregar zabila avtogol. In stranka, ki sta jo oba vodila, danes obstaja le še na papirju.