Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Hitri, učinkoviti in pametni: o stranki Bojana Požarja in Stranki Mira Cerarja

Deli na:
Hitri, učinkoviti in pametni: o stranki Bojana Požarja in Stranki Mira Cerarja

Foto: Primož Lavre

Hitri, učinkoviti in pametni. Tako je o kongresu, ki ga je postavil na vrhu stranke, včasih imenovane Križmanova Lista za Maribor, dejal Bojan Požar. Če ne boš hvalil samega sebe, kdo te bo?

Program Liste novinarja Bojana Požarja je zavestno poudarjeno populističen, denimo zmanjšanje javnih uslužbence za 30 odstotkov v dveh letih, z nekaj opaznega age pridiha. Predpisal bi tudi enake kazni za mučenje in ubijanje živali, kot so kazni za mučenje ali ubijanje ljudi.

Poudarjen je njen protiestablišment: v stranki je prostor za vse tiste, ki se niso umazali v politiki. Toda če kaj potrebujemo, so to vsaj malce umazani politični profesionalci. Miro Cerar je kvalificiranost za vstop v politiko opravičeval s tem, da je kot opazovalec dvajset let spremljal politične procese v parlamentu in mnoga zakulisna pogajanja med strankami.

Po treh letih in pol se res ne moremo izogniti retoričnemu vprašanju, ali te lahko opazovanje in svetovanje (pa tudi novinarsko komentiranje in razkrivanje ozadij) političnih procesov – ne da bi prevzemal odgovornost – usposobi za vodenje države? Temu niso dorasli tudi marsikateri prekaljeni politiki.

A kaj bi težili. Politika je tudi šov. In šov se mora nadaljevati. In tudi se. Medtem ko spet cvetijo nove priložnostne stranke (največ za en mandat), smo priča frenetični zakonodajni pridnosti koalicijskih strank, ki se zaradi vladajoče SMC v začetku mandata zelo dolgo niso znašle. To je konec lanskega leta napovedala kar vodja njihovih poslancev Simona Kustec Lipicer, rekoč, da bodo v sklepnih mesecih mandata delali predvsem zase, ker »bodo razmere mnogo bolj razbremenjene neke koalicijske discipline«.

Foto: Primož Lavre - Ustanovni kongres Liste novinarja Bojana Požarja.

Pri tem so s 35 poslanci lahko tudi enkrat za spremembo dovolj učinkoviti. (Bolj kot Desus, ki vlaga svoje zakone, vedoč, da do aprila ne bodo sprejeti, a jih že postavlja kot pogoj za naslednjo vlado.) Vprašanje je le, kakšno popotnico bodo s tem dali naslednji vladi.

SMC je na prvih volitvah uspela, ker so bili v volilnem inženiringu in kampanji hitri, učinkoviti in pametni. A tudi zato, ker jih sopotniki z levice niso napadali, ampak so se jim nasprotno celo umikali na levo stran političnega prostora. S tem se je, ob tem, da je sredino zapustila tudi SDS, na sredini sprostilo veliko prostora. Šarec s svojo listo (kaj in kdo to je, ne vemo) na to ne more računati – tudi če bo še enkrat tako hiter, učinkovit in pameten.