Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Gregor Preac: Uspešne nasilne vere

Deli na:
Gregor Preac: Uspešne nasilne vere

Zgodovina kaže, da so vere lahko dolgoročno uspešne, le če so nasilne, če so dogmatične, če skrbijo za veliko rodnost. Budizem, ki je bolj filozofija, je lahko obstal le v gorah (Tibet) ali na otokih (Šri Lanka, Japonska). 

Vse ostale vere zgubljajo proti islamu. Islam se sam oklicuje za vero miru, njen bog je jezen nasilnež, njen prerok je vojščak, osvajalec, trgovec, ženskar, človek iz plemena in plemenske misli, uničevalec drugih ver, bogov, uničevalec kipov, hramov in kulturne dediščine. Podobno bi lahko opisal bistvo, večino islamskih množic in posameznikov, torej neizobraženega moškega sveta v islamu, kar pa je večina, saj je pismenost običajno le 40-odstotna, funkcionalna pismenost (zmožnost branja knjig) le 30-odstotna, prebivalstvo podeželsko oziroma tudi revne četrti velikih mest živijo dalje svoje srednjeveško-plemensko-vaško-vojaške navade in običaje, praznike, družinske in druge odnose. 

V nobeni islamski državi ni demokracije, pluralizma ver, človekovih pravic, enakopravnosti spolov, enakopravnosti in zaščite etničnih skupin, varnosti (niti v Turčiji). Islam je nespreminjajoča se, zgodnjesrednjeveška vera in plemenska miselnost s praznino puščave. Je v nenehni vojni, zapoveduje osvajanje, njeni člani so še v 21. stoletju množično vojščaki in samomorilci, ki v smrt s seboj za mučeništvo in nebesa potegnejo množice drugih. 

Poglejte boga in preroka, pa boste vedeli koliko je ura, kakšni so sledilci! In mi to potrjuje, ko proučim Konfucija, Budo, Jezusa, Li Tai Poja (kitajski pesnik, prerok v Vietnamu) in druge preroke ter njihove misli. Evropa bo umrla, če se ne bo naravnala na znanje in vrednote. Potrebuje novo renesanso: dokončen zasuk k etiki, estetiki, logiki. Pa nove tri povzdignjene postulate: analizo, sintezo (povezovanje), pragmatizem. Prva renesansa je Evropo samo napol osvobodila nasilnosti zgodnjega krščanstva in njegove dogme. Samo na pol. 

Zato se nam zdaj lahko dogaja nasilje neoliberalizma in nasilje migracij. Ker ne razumemo, ne čutimo pomembnosti znanja, svobode, demokracije, pluralizma, enakopravnosti spolov, jih živimo samoumevno, a ne dejansko, in ne aktivno. S prišleki iz islama prihajajo zgodnji srednji vek, nasilje, totalitarnost! 

Vsaka razmišljujoča družina, družba, podjetje, država bodo sprejemali samo tiste z velikim znanjem, z lastnostmi, moralo, estetiko, ki lahko takoj in zmeraj obogatijo družino, družbo, podjetje, državo! Če družba časti zabavo, ne razmišlja! Če družba časti razmišljanje, ji je razmišljanje smisel, način življenja in tudi zabava! Uspešne družine, družbe, podjetja, države so tiste brez dogem, svobodne, z naravnanostjo k znanju, domišljiji, lepoti, samozavesti, iskanju, raziskovanju, izumljanju, odgovornosti, zdravemu tekmovanju, ustvarjalnosti! Neuspešne družine, družbe, podjetja, države so v sporih, nasilju, vojnah! In potegnejo v spore, nasilje, vojne okolja, kamor se preselijo.

Še posebej, ko gre za množične migracije in naselitve v geta, kjer ni integracije oziroma je integracija nemogoča zaradi različnih ver, kultur, zgodovinskih časov, paralelnih institucij... Ustvarjati si vzporedne svetove, otoke nekega že preživetega nasilnega časa, je nesmisel, je anahronizem, je nevarnost spopadov velikih razsežnosti – je vojna civilizacij, a na lastnem ozemlju! Je vojna, permanentna skrita vojna, ni mir. Je odžiranje časa in energije, ki potem ne gre v napredek, spreminjanje. Koliko časa, sredstev, energije nam je vzelo migrantstvo, in koliko še bo! Se bomo leta ukvarjali z drugimi, in ne s seboj?

Veliko število slabših po znanju in po drugi strani odliv možganov je nazadovanje družbe, države. Slovenija letno zgubi 6000 mladih, izobraženih, naseljevala pa bi ljudi iz drugih kultur, ver, časov, brez znanj, z miselnostjo preteklosti? Ali ni to samomor nekega naroda, neke države? Samomor Evropske skupnosti? In vse zaradi patološkega altruizma (bolezensko ljubiti neznane tujce in sovražiti domače, svoje) ter psevdočlovekoljubja (lažnega, cenenega, površnega, materialističnega)?