Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Gregor Preac: Kako se civilizacijsko lotiti islama, da postane nenasilna vera?

Deli na:
Gregor Preac: Kako se civilizacijsko lotiti islama, da postane nenasilna vera?

Dejansko se je treba lotiti celovite civilizacijske prenove islama. In to v središču, Savdski Arabiji. Ki je odgovorna tako za radikalizacijo, širjenje fundamentalizma in vojno v Siriji, pa tudi v Jemnu. In najbrž precej tudi vmešana v Iraku. Odgovorna je tudi za spor z Iranom. Gre za vojno vere proti vsemu in za vojno znotraj vere. Med šia in suni.

A kako civilizirati, izobraziti, demokratizirati, sekularizirati, pluralizirati vero, ki je nasilna že po svojih osnovnih knjigah in branju teh knjig. Saj ne dovoli odpadništva, pluralizma; kaznuje ga s smrtjo. Ne dovoli enakosti spolov, torej ne dovoli demokracije. Ne dovoli enakosti knjig in znanj, ker veljajo le verske knjige. Ne dovoli druge države kot islamsko. Ne dovoli druge vere; govori o nevernikih, in kako jih premagati, uničiti. Govori o rodnosti kot o orodju in orožju za osvajanje sveta. 

Torej kako civilizirati tako vero? Ameriški poskusi vesternizacije islama so se povsod prelevili v divji zahod. Vsak zunanji poseg vera smatra kot napad. Tudi vsak notranji. A res nihče ne vidi, da je islam še edini preostali totalitarizem na svetu in se vse zlo že dve desetletji vrti okrog njega, z njim. Bilo je tudi prej, pa ga nismo opazili, ker se je dogajalo brez medijev, in tam. Zdaj še širi po svetu, s pomočjo komunikacij, z globalizacijo, padanjem meja, razvojem komunikacij. 

Vsi ostali totalitarizmi so skoraj premagani. Četudi je desni ekstremizem, pa tudi levi (Španija, Portugalska, Grčija), na pohodu. Je po kratki dobi relativnega miru, zatišja v času hitre industrializacije, zdaj napočila nova doba nasilja in boja proti totalitarizmom in totalitarizmov med seboj?

(Najlažja, ali vsaj najhitrejša, ali vsaj najkorenitejša, pot bi bila, če Evropa zakonsko prepove brez izjeme vse dogme in vse nasilne knjige, torej vse, kar temelji na slepi veri. Ker slepa vera (faith) je nasilje samo po sebi in večni konflikt!  Kako svobodno bi bilo človeštvo brez ver! In zagotovo veliko bolj odgovorno, usmerjeno k človeku, k dobremu - k logiki, etiki, estetiki - k znanju, modrosti, ustvarjanju, aktivnosti!)

 

SLEPLJENJE NA SLEPLJENJE...je slepa vera! 
(Slepa vera je konec človeštva!)

Ne moremo se več slepiti, da terorizma ne bo. Oziroma da ga ne bo vse več. Pa da bo samo v Parizu, Londonu ... Pariz in London sta Slovenija! Pa da integracija monoteističnih ver ni še en spodleteli utopično-socialistično-socialni eksperiment. Pa da so vojne nekje daleč.

Ker so v dobi globalizacije globalne, ali vsaj učinki, metastaze. Terorizem je pač neka obrambna logika vere, ki ni gospodarsko ne miselno uspešna. Ki je srednjeveška in uporablja srednjeveško miselnost, a sredstva in orožje nove dobe. To je vera, ki verjame, da bo uničila svet, ker je svet samo prehodna doba za odrešitev človeštva, torej za pot v nebesa. Nevarno je, če fundamentalisti, radikalci, teroristi verjamejo, da nas odrešujejo, ko nas pobijajo. Ali da rešujejo s tem svet in človeštvo nevernikov, da svet čistijo v dobro. Da bo človeštvo potem pravoverno, vredno boga, in si bo prislužilo kolektivno pot v nebo, v raj.

Da nekdo razstreli v 21. stoletju sebe v prepričanju, da je to bližnjica za paradiž, je nam nedojemljivo, nedoumljivo. Njim pa ne. Njim pa ne! V tem je razlika! In če že koga med teroristi in njihovimi podporniki muči, kaj pa ljudje, ki bodo umrli zraven, jih potolažijo, da bodo neverniki šli v pekel, naključno ubiti pravoverneži pa prav tako kot terorist v nebesa. Vera zmeraj najde opravičilo. Za vsako nasilje. Nasilje za vero je dovoljeno. Ker bo potem mir in raj, verjamejo. No, ko ne bo človeka na Zemlji, bo res raj. Zagotovo pa mir in tišina!