GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Golob naj bi pomenil prelom s politiko avtokratstva in korupcije - zdaj pa je podprl Jankovića za župana

Deli na:
Golob naj bi pomenil prelom s politiko avtokratstva in korupcije - zdaj pa je podprl Jankovića za župana

Igor Kršinar - Foto: Primož Lavre

Predsednik vlade Robert Golob je prejšnji teden podprl vnovično kandidaturo Zorana Jankovića za ljubljanskega župana. Formalno mora tak sklep sprejeti svet Gibanja Svoboda, a težko je verjeti, da bi bila lahko njihova odločitev drugačna.

Ljubljanski župan je sedanjega premierja večkrat podprl v predvolilni kampanji. Prišel je na volilno konvencijo stranke, nato se je članom stranke pridružil ob čakanju volilnih rezultatov. Novinarji smo tam opazili tudi županovega sina Jureta Jankovića, ki je vpleten v razne očetove nepremičninske afere.

Premier in župan sta sicer stara politična sodelavca: ko je Janković ustanovil svojo stranko Pozitivno Slovenijo, s katero je nastopil na volitvah, je bil njen podpredsednik Golob. Pozneje sta se njuni politični poti nekoliko razšli. Ob objavi obremenilnega poročila protikorupcijske komisije je predlagal, da kraljico, kakor je imenoval Jankovića, zamenjajo. Ob propadu stranke se je pridružil Alenki Bratušek, a se pozneje tudi z njo (začasno) razšel in odstopil kot podpredsednik njene stranke.

Golob pomeni prelom s politiko avtokratstva, korupcije in sovražnega govora, ki jo je predstavljal prvak SDS Janez Janša. Zdaj pa je podprl politika z zelo podobnimi lastnostmi.

Pred letošnjimi volitvami se je v politiko vrnil skozi glavna vrata in na njih močno premagal Janeza Janšo. Zamere z Jankovićem so bile pozabljene, saj mu je župan ob vrnitvi celo ponujal svojo stranko, a je Golob raje previdno izbral stranko Z.dej Jureta Lebna in jo preimenoval v Gibanje Svoboda. Jankovićeve podpore se ni branil, saj je bil vsake podpore vesel.

Na lokalnih volitvah je drugače. Tokrat na njih nastopa Janković, ki se poteguje že za peti županski mandat. Iz Ljubljane je sicer naredil »najlepše mesto na svetu«, toda županovanje je zaznamoval s škandali. Kriminalisti so zoper njega napisali več kazenskih ovadb zaradi suma zlorabe uradnega položaja, zaradi gradnje stadiona Stožice je še vedno v sodnem postopku.

V kazenskem postopku se je znašel tudi zaradi spolnega razmerja s farmacevtko v zameno za službo v Ljubljanski lekarni, posnetke tajnega prisluškovanja pa so zaradi napake tožilstva sodno uničili. Pravnoformalno je Janković nedolžen, čeprav se še vedno zagovarja na ljubljanskem sodišču.

Foto: Bobo - Robert Golob in Zoran Janković


Mnogi se ob tem zgražajo, ker ga je Golob podprl za župana, in so se zgražali že takrat, ko je Janković njega podprl pred volitvami. Golob namreč pomeni prelom s politiko avtokratstva, korupcije in sovražnega govora, ki jo je predstavljal prvak SDS Janez Janša. Zdaj pa je podprl politika z zelo podobnimi lastnostmi.

Verjetno bodo Ljubljančani kljub vsemu še petič izvolili Jankovića za župana. Toda Ljubljana ni vsa Slovenija, kjer bodo povsod lokalne volitve. Po objavi rezultatov v drugih občinah bomo videli, koliko bo premierja stala podpora spornemu županu.