908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Elšnik Delius Ekipa24.si

Razkrivamo: Vodstvo Olimpije prižgalo rdečo ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Kolumnisti

Fitnes za izhod iz krize

Deli na:
Fitnes za izhod iz krize

Frankfurtska borza pada. PIGS. Vrtoglava rast cene zlata. Jean Claude Trichet. Švicarski frank. Credit default swap. Razbijanje v Atenah. Bunga bunga«. Konec sveta, kot ga poznamo (pa naj si še kdo drzne briti norce iz vedeževalskih sposobnosti Majev glede leta 2012).

Evropski veljaki iz tega kaosa skušajo narediti red, dejansko pa ustvarjajo samo še večji kaos. Grčijo iz tedna v teden vzdržujejo umetno pri življenju in ji grozijo, naj sprejme reforme za uskladitev proračunskih odhodkov s prihodki. Vprašanje je seveda, zakaj ni nihče pred nastopom dolžniške krize opazil, da Grčija grdo goljufa z državnimi bilancami in skriva, kako živi na preveliki nogi. Danes se v nekaj tednih ne bo dalo rešiti tega, kar so Grki skrivali dolga leta. Zanimivo je tudi, kako Evropa na ves glas graja Italijo in Španijo in ju hkrati sama rešuje. Madridske in rimske obveznice so doslej še nekako vzdržale samo zato, ker jih je množično kupovala Evropska centralna banka (ECB), ki tega poslanstva sploh nima. Logično je, da so bili v zadnjih tednih taki ukrepi nujno potrebni, da ne bi potonili dve veliki gospodarstvi, ampak zakaj niso raztresenim italijanskim politikom že prej »težili«, da je njihov javni dolg kot dobro rejeni pujsek, ki se lahko od preobilice vsak trenutek razpoči.

Vsi ukrepi, ki jih je doslej sprejela Evropa, imajo enkraten učinek. Odkupovanje obveznic, ki ga izvaja ECB, ni trajna rešitev. Trajna rešitev niso niti olajšave petih centralnih bank (EU, ZDA, Japonska, Združeno kraljestvo in Švica), ki zagotavljajo evropskim bankam likvidnost v dolarjih. In rešitev ni niti moledovanje, da naj Peking odkupi evropski javni dolg: če bi se to zgodilo, bi morala po ameriškem podpredsedniku Joeju Bidenu v Peking tudi Angela Merkel, da bi se tam klanjala dosežkom kitajske revolucije.

Rešitev je samo ena: zavaljene evropske države (t. i. PIGS) morajo spraviti s fotelja svoje težke zadnjice in začeti samostojno vsakodnevno telovadbo čiščenja javnih financ. Samo tako se bodo lahko znebile zasovraženih odvečnih… odstotkov javnega dolga.