vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

Magnifico Odkrito.si

Magnifico v nebesih

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Desusovi poslanci – navadni ziheraši, ki hočejo biti vedno med zmagovalci

Deli na:
Desusovi poslanci – navadni ziheraši, ki hočejo biti vedno med zmagovalci

Foto: Primož Lavre

Da je Demokratična stranka upokojencev Slovenije posebna stranka, smo vedeli. Z originalnim predsednikom, »pretresljivim« slovesom od politike in še bolj bizarno vrnitvijo –z velikim poslanstvom: s trona sklatiti zmagovalca zadnjih volitev in javnomnenjskih poizvedovanj. Nismo pa vedeli, da so specialni modeli tudi poslanci – vsi po vrsti in ne samo Robert Polnar, človek z dobesedno najbolj pokončno držo v državnem zboru. Zakaj se obnašajo tako neulovljivo?

Tudi če jim ultimat postavi predsednik vlade, jih to ne gane – pa čeprav je prijeten sogovornik, kot je z nasmehom navrgel prvi med njimi Franc Jurša. Ne pustijo se preštevati. Ni spregledal, da se jim Janez Janša zna posvetiti, če hoče. A ostali so pri svoji enigmatični neuvrščenosti. Njihov model delovanja je nekakšna konstruktivna opozicija. Desus je izstopil iz koalicije, ne pa tudi poslanci. Janša mora tako še naprej odlagati s predlogom ministra za zdravje, dokler razmerje sil v državnem zboru ne testira konstruktivna nezaupnica. Čeprav je prepričan, da »iz tega ne bo nič«, njegove poteze narekuje opozicija oziroma KUL s Karlom Erjavcem, največjim poražencem minulega meseca – po mnenju marsikaterega poznavalca politike.

Kaj vodi poslance Desusa, če jih ne Erjavec in ne Janša? Nočejo biti v opoziciji. Za nobeno ceno. Ideologija pri tem nima kaj opraviti. Če bi odprto prispevali svoje glasove h konstruktivni nezaupnici, pa bi ne uspela, kar je precej verjetneje, bi se postavili na stran poražencev. Bili bi »čista« opozicija in bi tam tudi ostali. Tega pa nočejo. Morda pa bodo vsi štirje, seveda brez Polnarja, podprli nezaupnico, četudi je Janša prijeten sogovornik. Če uspe, so spet vladni poslanci, če spodleti prav tako. Janša jih je pripravljen sprejeti takšne, kakršni so. Malo posebne, nadkoalicijske. Prav tako Erjavec, tudi on se – potem ko se je opekel, ko jih je hotel prešteti – trudi, da je njihov prijeten sogovornik.

V posebnosti Desusovih poslancev ni posebne mistike. So navadni ziheraši, ki hočejo biti vedno med zmagovalci. Igrajo na obe strani, nikoli ne (z)morejo biti poraženci, odmaknjeni od korita.