premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Borut Rončević: Pot v lenuhokracijo

Deli na:
Borut Rončević: Pot v lenuhokracijo

Foto: Bobo

Na spletnem Žurnalu sem tik pred odhodom v posteljo zasledil članek z naslovom Nespodobne politične vezi, v katerih avtorica Tjaša Pureber problematizira dejstvo, da je FUDŠ, v kateri sem trenutno še vedno eden od soustanoviteljev in iz katere sem prišel na ministrstvo, na nedavnem razpisu za spodbujanje vključevanja zunanjih strokovnjakov v pedagoški proces dobil kar osem projektov v skupni vrednosti 400.000 EUR. Težava je torej v tem, da je neka kakovostna zasebna fakulteta na razpisu z objektivnimi kriteriji, ki ne dopuščajo diskrecijske pravice, bila uspešna. In pa tudi v tem, da so samostojni zavodi prejeli več sredstev kot pa javni.

Pri tem je na žalost precej manj pomembno pojasnilo, da je bil rok za prijavo projektov davnega 31. januarja. Da je komisija odločitev sprejela 2. aprila. Da je komisijo imenoval še Gregor Golobič, ki nikakor ni visoko na seznamu ljubiteljev zasebnih ustanov ali pa mene osebno. Prav tako najbrž ni pomembno, da je bil razpis objavljen že v letu 2011.

In kar je posebej žalostno, avtorici prispevka se ni zdelo pomembno posebej podčrtati grozljivega dejstva, da je Univerza v Ljubljani, ki kriči in benti zaradi varčevalnih ukrepov in grozi z rdečimi številkami, prijavila komaj 7 projektov. Da, prav ste prebrali, komaj 7! Ali pa dejstva, da so vse javne institucije prijavile skupaj 20 projektov, mala fakultetica FUDŠ pa s svojo motivirano in kompetentno ekipo kar 17?! Ali pa, da so samostojni zavodi prijavili veliko več projektov kot univerze. Ali pa to, da v kolikor bi se na razpis smele prijavljati le javne ustanove, niti ne bi počrpali vseh sredstev, pa četudi bi financirali vse njihove prijavljene projekte?! Ali pa da je bila lani FUDŠ prav tako uspešna s svojimi prijavami. Pod prejšnjim ministrom. Ali pa da so javne ustanove v aktualni finančni perspektivi do sedaj dobile kar 97,23 odstotkov vseh sredstev na mehkih instrumentih, financiranih iz strukturnih sredstev za visoko šolstvo, pri čemer so bili samostojni zavodi v večini primerov diskriminatorno in brez utemeljenega razloga izključeni?

Poglejte, kakršen koli je motiv vašeg pisunstva: opustite vsakršno upanje. Imam trdo kožo in želim delati dobro. Moji nekdanji sodelavci na FUDŠ prav tako in bodo še naprej, do nadaljnjega pač brez mene, pridno in najverjetneje uspešno šli po poti, ki smo jo pred leti zastavili skupaj. Jaz pa bom, dokler bom užival zaupanje ministra, še naprej delal izključno v interesu slovenskega visokega šolstva – in ne zgolj njegovih posameznih delov ali ustanov. Pa naj gre za javno ali zasebno, univerze ali samostojne. Gospe in gospodje, denar ne morejo dobiti tisti, ki še projektov ne pripravijo! Zadnje, kar ta država potrebuje, je pot v lenuhokracijo!