prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

sola solarji bobo Necenzurirano

Strelski pohodi po šolah, ki jih ni bilo

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Bodo volivci NSi kot že leta 2008 iz praktičnih razlogov spet raje dali svoj glas Janši?

Deli na:
Bodo volivci NSi kot že leta 2008 iz praktičnih razlogov spet raje dali svoj glas Janši?

Igor Gošte, novinar, pisatelj - Foto: arhiv Reporterja

»Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo,« so besede radosti, ki jih je na dan plebiscita 26.12.1990 izrekel vodja Demosa dr. Jože Pučnik. Vedno za nekaj gre. Včasih uspe, drugič ne. Kar se samostojnosti Slovenije tiče, nam je uspelo, bolj me skrbi naša še vedno mlada demokracija. Zato težko pričakujem aprilski volilni dan, ko bo priložnost, da kaj v tej smeri storimo.

Izbire bomo imeli tako kot vedno zadosti. Če ne bo pobuda tistih blizu SDS, da bi ustavno sodišče prepovedalo delovanje dveh strank,  uspela. V tem primeru bomo ostali brez SD in Levice. Sam sicer ne verjamem, da se bo to zgodilo, a strune so napete. Obramba napadanih, če se malce pošalim, pa celo sarkastična. Zanimivo je bilo slišati predsednico SD Tanjo Fajon, ko je spomnila, da SDS in vlado vodi nekdanji član Zveze komunistov Slovenije Janez Janša. Bodo tudi nekdanji komunisti prepovedani?

Spomnim se pokojnega knapa, kako je razpredal o komunistih in njihovem delu. »Edino, kar konec šihta storijo, je to, da zaprejo gobec. Mi se moramo pa še po šihtu fajn namatrat po njivah, da otroke nafutramo.« Njegov knapovski kumarat je ob neki priložnosti, ko so občinskega komunističnega funkcionarja, ki je rad pogledoval za kiklami, pa tudi z denarjem je delal bolj tako tako, prestavili na manj odgovorno delo, pravzaprav na rezervno za komuniste, torej na vodstveno funkcijo sindikata, čeprav sindikati to pravzaprav niti niso bili, dejal: »Enkrat komunist, vedno komunist. Ne morejo iz svoje kože. Kot mački vedno pristanejo na nogah.«

Foto: Bobo - Janez Janša in Matej Tonin


No, če namera prepovedi uspe, si upam zapisati, da bo Robert Golob še bolj pometel s konkurenco na desni ali desni sredini. Zato nekateri po mojem igrajo poker. Nekaj želijo ukiniti, da jih potem kaj tretjega premaga. Če do prepovedi ne bo prišlo, se nam bo na volitvah ponujala pestra paleta strank.


Na desni bo še vedno zmagala SDS, medtem ko se bo morala NSI še precej potruditi, da bo ostala v parlamentu. Vse bolj se zdi, takšen je vtis, ko se pogovarjam z nekaterimi nekdaj vidnimi člani te stranke, da bodo tako kot že leta 2008 spet iz praktičnih razlogov raje dali svoj glas SDS, torej Janši, kot pa svoji stranki.

Spomin je še živ, tudi takrat so mnogi volivci NSI svoj glas dali SDS, in dr. Andreju Bajuku ni ostalo drugega, kot da je odstopil. Na srečo je takrat vodenje stranke v svoje roke vzela Ljudmila Novak, ki je stranko čez tri leta vrnila v parlament. Ali je prav, da so jo v stranki pred volitvami 2018 zamenjali z Matejem Toninom in jo zdaj »utišali«, bo pokazal čas.

Povežimo Slovenijo (PS) je tudi uganka. Mnenja sem, da bi s pravim vodenjem v zadnjih letih nekdaj močna SLS lahko uspešnejše tlakovala pot nazaj v parlament, a se je očitno bolj posvečala nekemu drugemu projektu, novemu Demosu. Ampak pri pravem Demosu je šlo za nove stranke, to, kar je sedaj v PS, ni nekaj novega, ampak že videnega, zato je vprašanje, četudi se jim uspe uvrstiti v državni zbor, ali bo med njimi tudi kdo iz vrst SLS. O drugi strani, ki odklanja sodelovanje z aktualnimi vladnimi strankami, pa v več v naslednji kolumni.