kdo prvi prihiti na pomoc Svet24.si

Med službo na intervencijo? Dolenjski delodajalci...

2_Pero Lovšin Svet24.si

»Naše dobre volje naj se nalezeta tudi politika ...

ženska Dobra karma

Popolna energijska napoved od 19. do 25. 10. 2019

Festival že tradicionalno gosti Zemono Svet24.si

Kdo so sodobni slovenski graščaki in kako ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

borut4 Njena.si

Borut priznava: 'Maščevanje je uspelo'

ALEŠOVA POT Njena.si

Aleš po operaciji kože pravi suhec

Kolumnisti

Bodo ministri Šarčeve vlade le še vodje podpornih strokovnih služb avantgardne Levice?

Deli na:
Bodo ministri Šarčeve vlade le še vodje podpornih strokovnih služb avantgardne Levice?

Ženska je noseča ali ne, tretjega ni, je – navajam po spominu – dejal Jože Pučnik, ko so se stvari v Demosu (z)lomile.

Šlo je za to, ali ima Demos še večino v takratni trodomni skupščini in s tem svojo vlado ali pa mora krmilo po standardih izvorne demokracije predati nekomu, ki bi to večino sestavil. Tretje možnosti ni. Pučnik je bil premočrten, politika pa je bolj zvijačna. Demokracije in socialdemokracije se je legendarni disident res navadil v Nemčiji, zvijačnost pa je bolj stvar značaja. 

Manjšinska vlada je seveda mogoča. Postavila je vlado in pred dnevi sprejela ključen akt rebalans proračun. Nad njeno tehnologijo oblasti je nemalo vihanja nosov – a kaj, ko deluje. Ker je bila vlada razglašena za talca zahtev Levice kot »nadkoalicijske stranke«, je njen šef poslal svoje (od)poslance k Zmagu Jelinčiču in Mateju Toninu na lov za dodatne glasove. (Izpustil je le osamelca Janeza Janšo.)

Levica s svojim koordinatorjem bo iz opozicije »stopila na čelo« in bo »nosilec«. Če prav razumemo, teh projektov ne bodo več vodili pristojni ministri.

Pri Toninu je pričakovano ostal praznih rok, pri Jelinčiču pač ne. Prvaku SNS je vseeno, če je še pred kratkim SDS prispeval glasove za ustavno obtožbo Marjana Šarca. Na koncu je bil proračun potrjen s 55 glasovi in njegov sprejem res ni bil odvisen od poslancev Levice. »Levici je treba pokazati, da ne more kar naprej izsiljevati in trgovati. Vlada ne sme biti talka radikalne Levice,« je ravnanje SNS razlagal trgovec Jelinčič.

Jelinčič ni parafiral kakega sporazuma z vladajočo LMŠ (o tajnem sporazum ne vemo nič, sicer ne bi bil tajen), ga je pa Luka Mesec in razburil druge koalicijske stranke, ker bi tudi one odslej želele biti enakovredne v dogovarjanju z Levico. Pa se bo tudi zgodilo? V Tarči je Mesec dejal: »Pripravili smo akcijski načrt. Levica se je zavezala, da bo stopila na čelo tega in to reševala.« Koordinator Levice je nato pojasnil, da bo njegova stranka nosilec glede reševanja prekarnosti, stanovanjske politike, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in davka na dobiček. 

Foto: Bobo - Luka Mesec

Levica s svojim koordinatorjem bo iz opozicije »stopila na čelo« in bo »nosilec«. Če prav razumemo, teh projektov ne bodo več vodili pristojni ministri. Kaj še preostane ministrici za delo in socialo, ministru ali ministrici za zdravje ali pa ministru ali ministrici za okolje in prostor? Bodo to le še vodje podpornih strokovnih služb avantgardne Levice? In navsezadnje, ali je Luka Mesec noseč ali ga nosi luna?  

loading...
Loading...