markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Kolumnisti

Biserka Karneža Cerjak o predsedniku, ki je hotel biti Robin Hood

Deli na:
Biserka Karneža Cerjak o predsedniku, ki je hotel biti Robin Hood
Doslej morda že malo pozabljena dogodivščina francoskega predsednika Françoisa Hollanda, s katerim se je med obiskom v Sloveniji sprehajala predsednica vlade, se zdi poučna. Ko se je po lanski izvolitvi odpravil na uradni obisk k nemški kanclerki Angeli Merkel, je na poti v letalo udarila strela. Tako se je moral vrniti v Pariz in se odpeljati v Nemčijo z novim letalom.
 
 Lahko bi dejali, da se mu je nekaj podobnega zgodilo tudi po letu vladanja. V reforme, obljubljene svojim levim volivcem, ki naj bi bile povsem drugačne od nepriljubljenih reform bivšega predsednika Sarkozyja, je tudi »udarila strela«. Zaradi rekordne, kar 10,6-odstotne nezaposlenosti v zadnjih šestnajstih letih (v Nemčiji je 5,6-odstotna), se je na ceste Pariza zgrnilo 100.000 protestnikov, ki mu niso več pripravljeni zaupati, saj jim je pred izvolitvijo obljubljal nekaj, česar ne more storiti, poleg tega naj bi odslej zagovarjal le še interese delničarjev in korporacij. Rdeči karton je dobil tudi na ustavnem sodišču. Njegov tako »revolucionarni« zakon o 75-odstotni obdavčitvi vseh tistih z letnim dohodkom, višjim od milijona evrov, je bil razveljavljen in dan v ponovno odločanje. Da je z zakonom preplašil vse tiste, ki bi bili pripravljeni investirati, hkrati je poskušal prikriti premoženja najbližjih sodelavcev, veliko pove ena izmed vročih afer o utaji davkov. Celo njegov blagajnik, ki je prej vodil volilne kampanje, se je znašel na seznamu Francozov z naloženim denarjem v davčnih oazah.
 
Zanimivo bi bilo vedeti, ali je bil Holland tudi na poti v Slovenijo, kjer so že prisotna največja francoska podjetja (Renault, Alstom v TE 6, Lafarge, Leclerc …), kjer se radi pohvalimo z edinim evropskim spomenikom Napoleonu zunaj Francije in grobom zadnjega francoskega kralja Karla X. iz pregnane francoske dinastije Burbonov, morda deležen kakšnega posebnega svarilnega znamenja? Zagotovo je eno, prišel je ves nasmejan in tak je tudi odšel. Dobro ve, da če kje v Evropi, ima močne politične zaveznike prav v Sloveniji. Le kdo mu je dal večji kompliment kot Igor Lukšič, predsednik SD, ko je dejal, da bo prav Holland prinesel rešitev Evropi, a se je nato izkazalo, da je nastala še večja kriza. A vzemimo tudi to za dobro. Morda je prav Hollandov prvi obisk Slovenije zlovešča napoved naše lastne in nujno potrebne dokončne streznitve, ki naj bi prišla že letošnjo zelo razgreto politično jesen.