državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Andrej Černic o sistemskih kozarčkih na kvadrat

Deli na:
Andrej Černic o sistemskih kozarčkih na kvadrat

Kljub Gašparju Gašparju, ki je popil kozarček kozarček in ga zato veselo napihal napihal. A vseeno do nadaljnjega ostal na čelu Luke Koper. So morda nadzorniki, ki Mišiča niso odslovili, nasedli njegovi razlagi, da so bila za pretirano prisotnost alkohola v krvi kriva zdravila? Saj je splošno znano, bog ne daj, da bi kdo sedel za volan, če ga ima preveč pod kapo (seveda aspirina ali lekadola). Še bolj nevarno je, če kdo pregloboko pogleda v antibiotik. Skratka Mišič je (vsaj za zdaj ) odnesel celo kožo, kljub temu da je spodrsnil na najbrž najbolj majavem področju za vsako javno izpostavljeno osebo, zlasti če gre za politika. To je Slovenija.

Pa saj bo bolje, kljub temu da se je tudi leto 2014 začelo tam, kjer se je sklenilo 2013: z rušenjem nekdaj cvetočih gospodarskih imperijev. Menedžerji ACH so si kljub prezadolženosti podjetja izplačali dividende v višini 20 milijonov evrov. Najbrž za božičnico. Kdo ve, ali jim bo to zadostovalo do regresa? Na robu prepada je ACH, ki je bil tesno povezan z likvidirano Factor banko, na robu prepada je Perutnina Ptuj, ki je bila tesno povezana z likvidirano Probanko. Tudi to je Slovenija.

Brezposelni so medtem decembra uspešno in z zanosom preskočili letvico, ki je bila postavljena na višino 124 tisoč. A počakajmo, ob taki »atletski kondiciji« so možni tudi novi rekordi. Napake so sistemske, tega ni potrebno posebej ponavljati: zgrešeno je že dejstvo, da se vse to lahko sploh dogaja. Saj smo že pozabili, da je več balkanskih bojevnikov na begu zaradi sistemske neuravnovešenosti Slovenije. Zaradi tega smo si pridobili »sloves« ene najbolj skorumpiranih držav v Evropi. Namesto da bi v 4,8-milijardni luknji, ki jo je naredilo kreditiranje za vse potrebe, videli hudo sistemsko napako, so na Gregorčičevi proslavljali, češ, glejte celih 200 milijonov smo oddaljeni od evropske trojke. To je pa ja uspeh.

Ne, žal je to le bolno mišljenje, ki je ozko in samoreferenčno. Sistemsko napako vsi vidijo, a so se oči na to privadile. Ni več tujek. Žal (najbrž) nikoli ni bila tujek.