900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Andrej Černic o dodani vrednosti ocvrtih piščancev

Deli na:
Andrej Černic o dodani vrednosti ocvrtih piščancev

V Slovenijo prihaja Kentucky Fried Chicken (KFC). Saj veste, tista veriga hitre prehrane, ki vam streže ocvrta piščančja bedra in perutničke v (zelo) mastnih in kiklopskih količinah. Kaj naj rečemo? Aleluja, nova delovna mesta.

Ja, nova pridobitev na slovenskem trgu bi nas morala veseliti. Zaradi slabega poslovnega okolja smo »izgnali« iz domovine ustvarjalca govorečega mačka Toma (ene najbolj priljubljenih aplikacij za iOS in android), ki bi lahko za Slovenijo bila izjemna dodana vrednost, zdaj se bomo vsaj, čeprav manj inovativno in na »nižjem tehnološkem nivoju«, specializirali v cvrtju piščancev. Samo in Izza Login, ustvarjalca aplikacij svetovne razsežnosti, imata svoj sedež na Cipru, v Sloveniji pa »samo« podružnico. Tragikomično je razmišljati o tolikšni podjetniški dodani vrednosti, ki bi bila v Sloveniji zelo koristna. In to ravno v trenutku, ko na dan prihajajo podatki o davčnih dolgovih, ki nažirajo državno gospodarstvo. Skupno 930 milijonov evrov ali trije odstotki slovenskega BDP. S temi sredstvi bi Slovenija skoraj izničila lanskoletni javni primanjkljaj.

A ne. Pri nas še vedno raje gledamo davčne dolžnike, kot da bi se potrudili nazaj v domovino priklicati uspešne podjetnike. Imena velikih davčnih dolžnikov so namreč (večinoma) imena, ki jih slovenska javnost pozna zelo dobro. Prvi davčni dolžnik (24 milijonov evrov), podjetje Maxicom in lastnik Zlatan Kudić, ki je že v preiskavah zaradi suma ponarejanja listin in davčne utaje, res ni bil veliko prisoten v medijih. So pa zato toliko bolj znani številni izmed drugih velikih dolžnikov. Začnimo s podjetjem HTC dva, preko katerega se je lastninil Merkur, pa še Vegrad dvakrat obsojene Hilde Tovšak in še veliko drugih gradbenih podjetij. Seznam je še zelo dolg. Med fizičnimi osebami najdemo Igorja Bavčarja, nekdanjega politika in menedžerja. Že videno in (žal) poznano.

Pri tem se porodi spontano vprašanje: smo Slovenci res taki mazohisti? Doma zadržujemo utajevalce, goljufe, obsojence za razna kazniva dejanja, v tujino pa pošiljamo dodano vrednost, ki bi lahko bila vsestransko koristna v teh kriznih trenutkih. Ja, očitno res. A odslej bomo vsaj imeli še eno možnost: cvrtje piščancev.