Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Analiza drugega kroga županskih volitev: Zmagoslavje novih obrazov!

Deli na:
Analiza drugega kroga županskih volitev: Zmagoslavje novih obrazov!

Foto: Primož Lavre

Volivci so si zaželeli sprememb in novih obrazov. V Mariboru so sicer ankete napovedale skrajno tesen izid (niso "priznale" prvega kroga) a je podjetnemu in zadolženemu gostincu Saši Arsenoviču, ki je bil poslan, da premaga Franca Kanglerja, to nalogo s prek 57 odstotki tudi uspelo opraviti.

Antikangler refleks je ob napovedi tesnega izida očitno opravil svoje in na volišča pognal volivce, ki so glasovali proti in ne za Arsenoviča. Arsenovič je ljubitelj Jankovićevega pristopa k vodenju mest

Poraženi Šarec

Spremembe v Kamniku predstavlja Matej Slapar (NSI), ki je z več kot 60 odstotki premagal župana Kamnika Igorja Žavbija (LMŠ). Ta sicer ni bil izvoljen, a je bil kot podžupan menjava za Marjana Šarca. Predsednik vlade Šarec je Kamniku, ki je bil njegova odskočna deska v nacionalno politiko, prejel bolečo zaušnico. Matej Slapar (1984), ki ga je podprl nekdanji župan Tone Smolnikar, je podžupan in svetnik Nove Slovenije, sekretar Podjetniškega kluba Kamnik. V lokalno politiko podmladka NSI je prišel skupaj z Matejem Toninom. 

Foto: Twitter/Matej Tonin - Matej Tonin in Matej Slapar.

Na volitvah v Kopru bo očitno šlo za las!

Šestnajst let je Boris Popovič upravljal Koper, nemalokrat se je sicer znašel v roki pravice in represije, nikdar pa mu ni nihče resno zapretil, ko je polagal račun volivcem. Kritična množica nezadovoljnih meščanov se je tokrat nabrala, kar se je odrazilo v skoraj deset odstotkov večji volilni udeležbi, kar je dvajset odstotkov volivcev več kot leta 2014. Na volišča je prišlo v prvem krogu 58 odstotkov Koprčanov, v drugem jih je bilo še več.

Aleš Bržan (42), podjetnik, nekdanji voditelj na Radiu Capris, Popovičev tudi karakterni nasprotnik, je pred poletjem ustanovil stranko prav za kandidiranje za župana. Za svetnika je bil prvič izvoljen pred štirimi leti na listi SMC in segel do 25 odstotkov. Po zaprtju volišč so številni županovi protikandidati potrdili pakt o sodelovanju. Bitka več majhnih Davidov proti velikemu Goljatu, je temu takrat dejal Bržan.

A na volitvah v Kopru bo očitno šlo za las, po podatkih občinske volilne komisije je namreč razlika med Bržanom in  Popovičem le 12 glasov, potem ko so prešteli še glasove s predčasnega glasovanja. V torek ob 12. uri bodo prešteli še glasove, prejete po pošti, in očitno bodo šele ti dokončno pokazali, kdo bo vodil Koper prihodnja štiri leta.

Foto: Bobo - Se je Aleš Bržan prehitro veselil?

Je Ptuj res desni?

Na Ptuju je nekdanjega župan Štefana Čelana dodobra ponižala Nuška Gajšek (SD), ki bo edina mestna županja. Njena izvolitev je bila pričakovana, bila je v prednosti pred njim že po prvem krogu. Mnenja, da je Ptuj vendarle tradicionalno desno okolje in da se bodi ti glasovi v drugem krogu združili okrog Čelana, se niso potrdila. Leta 1981 rojena Ptujčanka ni nov obraz, v zadnjem mandatu je že bila mestna svetnica. Zaposlena je v stranki SD kot strokovna sodelavka poslanske skupine. Nekateri poznavalci ptujske politike jo imajo za »lutko« sekretarja SD Dejana Levaniča in predsednika uprave Taluma Danila Topleka. 

Mrtvo mesto kot priložnost mlade ekipe

Kot nov obraz bo spremembe v Novi Gorici uveljavljal energični 43-letni Klemen Miklavič, vodja štiričlanske svetniške skupine gibanja Goriška.si po vrnitvi v Novo Gorico iz tujine leta 2014, doktor znanosti iz strokovnjak za visoko šolstvo oziroma šolske sisteme. Za njim je, denimo, svetovanje Kraljevini Savdski Arabiji, pomagal je tudi vladi na Kosovu. Znatna prednost župana Mateja Arčona (37,35 odstotka) pred Miklavičem (25,38) po prvem krogu ni bila dovolj. Milavič ga je premagal z 51,66 odstotki. Da bi slednji lahko v drugem krogu Novogoričane zlahka prepričal, so nakazale tudi svetniške volitve. Gibanje Goriška.si je s sedmimi svetniškimi mesti krepko izboljšalo izid, Lista Mateja Arčona pa se je od šestih skrajšala na štiri. 

Foto: Bobo - Klemen Miklavič, novi župan Nove Gorice

Od slovenjegraškega kadrovika do župana

Bolj na tesno je šlo v Slovenj Gradcu. Tilen Klugler se je od izzivalca slovenjegraškega župana po prvem krogu preobrazil v favorita in to vlogo tudi uresničil. A šlo je za las, dosedanjega župana Andreja Časa je premagal le s slabih 52 odstotkov. Novi župan Slovenj Gradca Klugler je že od leta 2009 direktor javnega zavoda za turizem in šport Spotur, pred tem je bil od leta 2001 uradnik na občini in kadrovik nekdanjega župana Matjaža Zanoškarja. Da je bil zraven pri razpisu in zaposlitvi županovega sina, mu očitno ni škodovalo. Poznavalci slovenjegraške scene menijo, da naj bi županu Času, na položaju je šest let, spodletelo zaradi spora o širjenju hmeljišč, zadolžitve občine in nezadovoljstva zaradi krepko povišanega nadomestila za uporabi stavbnega zemljišča. Zanj so vse to »namišljene afere«. 

Matjaž Rakovec opravil z nekdanjim policistom in podpredsednikom SNS

Matjažu Rakovec (SD), nekdanji šef zavarovalnice Triglav ter hokejski in vaterpolski funkcionar je po napovedih opravil z Zoranom Stevanovićem, nekdanjim policistom, komercialistom v podjetju Mapi Pipe. Stevanović je bil še pred meseci eden od podpredsednikov SNS, iz stranke pa je izstopil, čeprav je na parlamentarnih volitvah bil njen kandidat. Če gre verjeti Rakovcu, bo zgradil izhod Kranj - sever. 

Foto: Bobo - Matjaž Rakovec, novi župan Kranja

Leljak župan v Radencih, Karba ni župan Ljutomera

Poraz je doživelo tudi nekaj drugih (dolgoletnih) županov. Na Jesenicah je novinar Blaž Račič z več kot 64 odstotkov premočno porazil Tomaža Tom Mencingerja. Ta vodi občino že od leta 2006. Bitko je izgubil tudi župan Nakla (SDS) v zadnjih dveh mandatih Marko Mravlja. V Tržiču je bil sicer vnovič izvoljen Borut Sajovic, njegov protikandidat je bil že stari obraz tržiške politike Pavel Rupar. Župan Brežic ostaja Ivan Molan. 

V politiko prihaja publicist Roman Leljak, štiri leta bo županoval v Radencih. V Bohinju tudi tokrat ni uspelo Bojanu Travnu. Tudi Dejan Karba bo še naprej novinar, saj je v Ljutomeru županja ostaja Olga Karba. Novi župan občine Kostel je patrijski Ivan Črnkovič, novi župan Moravč pa nekdanji veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic.