tanja dimitrievska alica Odkrito.si

Slovenska igralka kmalu ločena od hčere?

josip broz tito Svet24.si

Titove ukane: bežal pred varnostniki v gostilne

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 26. maja

melania trump, donald Svet24.si

FOTO: Kam je izginila Melania? Američani ...

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

rebeka the biggest loser Njena.si

Preslepili Rebeko in jo izločili

Masterchef Slovenija žan bukovnik Njena.si

En slab dan je velikega favorita poslal domov.

Kolumnisti

Kako je Slovenija še drugič iztirila

Deli na:
Kako je Slovenija še drugič iztirila

Foto: Primož Lavre

Da bo nedeljski ponovljeni referendum o drugem tiru propadel tako kot prvi, je bilo jasno že takoj, ko je vrhovno sodišče 14. marca letos razveljavilo prvi referendum o drugem tiru, ki je bil 24. septembra lani.

Tema o 27-kilometerskem tiru med Koprom in Divačo pač ni tema, ki bi pritegnila na volišče veliko število volivcev. Septembra lani je tako kljub veliki propagandi za ali proti zakonu na volišče prišlo le nekaj več kot 352 tisoč volivcev oziroma le 20,55 odstotka.

Daleč od potrebnega kvoruma, tako da pobudnikom na čelu z Vilijem Kovačičem ne bi uspelo zavrniti vladnega zakona o drugem tiru niti v primeru, če bi velika večina nasprotovala zakonu.

Za nameček je večina volivcev na prvem referendumu celo podprla vladani zakon. Za je bilo 186.877 volivcev (53,47 odstotka), proti pa 162.596 volivcev (46,53 odstotka).

V drugo je bila volilna udeležba še slabša (zgolj slabih 15 odstotkov) in še dlje od kvorumu kot prvič. V nedeljo je torej doma ostalo veliko volivcev, ki so se udeležili prvega referenduma.

Primerjava izidov prvega in ponovljenega referenduma pokaže, da je v drugo abstiniralo precej več podpornikov zakona, zaradi česar so na ponovljenem referendumu za las slavili nasprotniki zakonov. V nedeljo je za glasovalo 126.751 volivcev oziroma 60 tisoč manj kot septembra lani, proti pa 127.316 volivcev  oziroma 35 tisoč manj kot lani.

Dvakrat večja abstinenca podpornikov zakona (tako rekoč vse javnomnenjske raziskave kažejo, da vladni zakon podpira večina volivcev) je po svoje tihi upor proti odločitvi vrhovnega sodišča o ponovitvi referenduma.

Zakaj se moram ponovno odločati na referendumu, če pa smo enkrat že izrazili svojo voljo in smo podprli zakon, so bentili številni podporniki zakona. Poleg tega je Kovačič že vnaprej napovedoval, da bo razveljavil tudi ponovljeni referendum, če mu izid ne bo po volji.

In so podporniki zakona rajši ostali doma oziroma šli na nedeljski izlet, namesto da bi odšli na referendum, za katerega je bilo vnaprej znano (tudi zato, ker je bil v popolni senci bližajočih se volitev), da ne bo dosegel kvoruma.

Referendumski izidi tako zaradi izjemno nizke udeležbe tudi niso napoved, kaj se bo zgodilo 3. junija, ko bo pred volivci precej bolj pomembna odločitev. Čez tri tedne bodo namreč odločali tisti, ki jih cirkus okrog drugega tira ne zanima.