Revija Reporter
Izjava dneva

Zakaj zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) še naprej sofinancira jahte in vile zdravnikov zasebnikov?

Primož Cirman
1 25.401

28. maj. 2024 6:00

Deli na:

Primož Cirman

Klemen Kržič

Primož Cirman, odgovorni urednik portala Necenzurirano, o zdravnikih, ki zasebno mastno služijo na račun javne zdravstvene blagajne

Izvirni greh je namreč vprašanje, zakaj javna blagajna zasebnikom za storitve, ki jih ti opravljajo ceneje, plačuje isto ceno kot javnim bolnišnicam. Zakaj nihče od ministrice do njenih glavnih svetovalcev, ne želi niti slišati za ukinitev "dopinga" zasebnikom in ureditev, ki bi zagotavljala bolj pošteno financiranje zdravstva? Zakaj zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) še naprej sofinancira tudi jahte in vile?

V resnici je vse tako enostavno. Zdravniki vedo, da lahko s popoldanskim delom v zasebnih klinikah zaslužijo še vsaj eno plačo več, če ne celo dveh. V njihovem interesu je, da več delajo zanje, kot za matične ustanove, saj so za vsako operacijo ali poseg plačani bistveno bolje. Še več: za dodatno delo v javnih bolnišnicah, ki bi krajšalo čakalne vrste, jih te niti ne morejo nagrajevati, medtem ko imajo v zasebnih klinikah denarja za to več kot dovolj.

Necenzurirano