državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Vasko Simoniti: Prikriti hočejo ločnico med demokratičnim in nedemokratičnim sistemom. Tega jim ne smemo dovoliti.

Deli na:
Vasko Simoniti: Prikriti hočejo ločnico med demokratičnim in nedemokratičnim sistemom. Tega jim ne smemo dovoliti.

Dr. Vasko Simoniti, nekdanji minister za kulturo: Danes je v državi gospodarski kolaps, mladi bežijo iz države, vsako leto okoli 5000 mladih išče svojo prihodnost v tujini. V državi je po njegovih besedah tudi politični potop. »Ljudje, ki so danes na oblasti, nimajo česa ponuditi, nimajo programa,« je dejal. Imamo še, kot pravi, pravosodni potop. Spomnil je na primer Patria ter na svoj primer, ko je bil v zadnjem letu preganjan zaradi verbalnega delikta. S tem po njegovem mnenju »skušajo na vseh ravneh zatesniti prostor in vplivati na ljudi, da bi prenehali s kritiko sistema.

In ne nazadnje, imamo zakonodajni potop. »Sprejeti so zakoni, ki jih nihče ne razume«. Tudi v tem primeru gre za novelo zakona o arhivih, ki bi po njegovih besedah »zatesnila prostor, da bi lažje izpeljali tiste procese, ki omogočajo obvladovanje oblasti.« Ko se je zrušil prejšnji sistem, so tedanji oblastniki po mnenju dr. Simonitija čutili potrebno, da nekaj skrijejo. »80 odstotkov arhiva so enostavno uničili. Če bi imeli željo, da je arhiv odprt in dostopen, ga ne bi uničili,« je bil jasen.

Dr. Simoniti je opozoril še na to, da želijo vladajoči relativizirati položaj in pokazati, da so bile spremembe ob prehodu iz komunizma v demokracijo več ali manj kozmetičen popravek, režima pa naj bi bila primerljiva. Izpostavil je poudarjanje nostalgije po minulih časih. To je po njegovem mnenju »selekcioniranje spomina in prikrojevanje. Ustvarja se privid zgodovine.«

»Prikriti hočejo ločnico med demokratičnim in nedemokratičnim sistemom. Tega jim ne smemo dovoliti. Na referendumu glasujte PROTI,« je sklenil nekdanji minister za kulturo.

Vir: sds.si