Reporter
Reporter
Naroči

Boris Dežulović, kolumnist, o iznajdljivosti hrvaških gostinskih in turističnih delavcev, ko gre za molžo gostov

V Dalmaciji gostinski lokali služijo samo in izključno za nateg gostov

boris dezulovic.jpg

Boris Dežulović



Velikost pisave

Manjša
Večja
 

To pa zato, ker je prav to — nategniti gosta — bistvo in smisel dalmatinskega gostoljubja. Ne rečem, kje drugje se morda gostinski lokali štejejo za prostore za pripravo, strežbo in uživanje hrane in/ali pijače, v Dalmaciji pa gostinski lokali praviloma služijo samo in izključno za nateg gostov.

In niti niso edini: nategovanje gostov je osnovna dejavnost dalmatinskih trgovcev, hotelirjev, najemodajalcev, koncesionarjev, vodnikov, skiperjev, obrtnikov, vinarjev, oljkarjev in družinskih kmetij; torej celotne industrije, ki se zaradi manka boljše hrvaške besede imenuje turizem.



(...)

Kot ste ugotovili, se tisti, ki je nategnil dalmatinskega gostinca, še ni rodil.

N1

Zadnje izjave tedna


Reporter

Ostanite obveščeni


Prejmite najboljše vsebine iz Reporterja neposredno v svoj poštni predal.

REPORTER MEDIA, d.o.o. © 2008-2025

 

Vse pravice pridržane.