Boris Dežulović, kolumnist, o iznajdljivosti hrvaških gostinskih in turističnih delavcev, ko gre za molžo gostov
V Dalmaciji gostinski lokali služijo samo in izključno za nateg gostov
Boris Dežulović
To pa zato, ker je prav to — nategniti gosta — bistvo in smisel dalmatinskega gostoljubja. Ne rečem, kje drugje se morda gostinski lokali štejejo za prostore za pripravo, strežbo in uživanje hrane in/ali pijače, v Dalmaciji pa gostinski lokali praviloma služijo samo in izključno za nateg gostov.
In niti niso edini: nategovanje gostov je osnovna dejavnost dalmatinskih trgovcev, hotelirjev, najemodajalcev, koncesionarjev, vodnikov, skiperjev, obrtnikov, vinarjev, oljkarjev in družinskih kmetij; torej celotne industrije, ki se zaradi manka boljše hrvaške besede imenuje turizem.
(...)
Kot ste ugotovili, se tisti, ki je nategnil dalmatinskega gostinca, še ni rodil.
N1
Zadnje izjave tedna
Jan Plestenjak