To pa zato, ker je prav to — nategniti gosta — bistvo in smisel dalmatinskega gostoljubja. Ne rečem, kje drugje se morda gostinski lokali štejejo za prostore za pripravo, strežbo in uživanje hrane in/ali pijače, v Dalmaciji pa gostinski lokali praviloma služijo samo in izključno za nateg gostov.
In niti niso edini: nategovanje gostov je osnovna dejavnost dalmatinskih trgovcev, hotelirjev, najemodajalcev, koncesionarjev, vodnikov, skiperjev, obrtnikov, vinarjev, oljkarjev in družinskih kmetij; torej celotne industrije, ki se zaradi manka boljše hrvaške besede imenuje turizem.
(...)
Kot ste ugotovili, se tisti, ki je nategnil dalmatinskega gostinca, še ni rodil.
N1
V Dalmaciji gostinski lokali služijo samo in izključno za nateg gostov
Boris Dežulović, kolumnist, o iznajdljivosti hrvaških gostinskih in turističnih delavcev, ko gre za molžo gostov