stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Nikjer na zahodu ne boste nikoli našli izraza milica ali miličnik. Vedno in povsod je bila to policija in so bili to policisti.

Deli na:
Nikjer na zahodu ne boste nikoli našli izraza milica ali miličnik. Vedno in povsod je bila to policija in so bili to policisti.

Foto: Primož Lavre

Dr. Vinko Gorenak, nekdanji minister in poslanec

Kdorkoli bi poskušal najti kontinuiteto med nekdanjo socialistično milico in današnjo policijo, bi lahko našel še kontinuiteto med nekdanjo milico in nekdanjimi orožniki in še kom v preteklosti, lahko tudi vse do Stare Grčije. Toda temu ni tako. Nenazadnje, zakaj pa tista nedemokratična oblast, nastala po letu 1945, ni iskala kontinuitete in praznikov recimo v vojski Kraljevine Jugoslavije ali pri nekdanjih orožnikih, čeprav jih je veliko prešlo tudi v vrste partizanov ali kasneje v vrste OZNE in pozneje milice? Vsi po vrsti pa so tako ali drugače služili vojsko še v času Avstroogrske ali pa Kraljevine Jugoslavije.

Nikjer na zahodu ne boste nikoli našli izraza milica ali miličnik. Vedno in povsod je bila to policija in so bili to policisti. Le v točno določenem času in na točno določenem mestu boste našli izraza milica in miličnik. To je obdobje med 1945 in 1990 v državah nekdanjega socializma. Le tam smo bili za to točno določeno obdobje in točno določen čas priča izrazu milica in miličnik (seveda v nacionalnih jezikih). No, izraz milica še danes najdete kje v svetu, recimo v Palestini in še kje. Zakaj tako? Zakaj torej izraz milica in miličnik le v nekdanjih socialističnih državah in zakaj le do leta 1990, za tem pa ne več?

Odgovor moramo poiskati v izvoru besed milica in policija.  Izraz milica izhaja iz latinske besede »militia« in »militare«, ki pomeni oboroženo silo, največkrat ene partije. Izraz policija pa izhaja iz latinske besede »politia« in »politea«, ki pomeni formacijo lahko oboroženih sil, če pa sežemo še nekoliko globje pridemo do izraza »popolus« kar pomeni ljudstvo. Pa smo tam, izraz milica lahko povežemo z oboroženo silo ene politične stranke ali partije, izraz policija pa z izrazom ljudstvo. Že tu se nam nakazuje del odgovora na naše vprašanje, kdaj je nastala naša policija.

VEČ NA BLOGU VINKA GORENAKA