profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Severina Njena.si

Resnica o Severinini majici, ki je razdvojila ...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Izjava dneva

Največja vladna stranka ni stranka, največja opozicijska pa tudi ne, ker je postala podjem enega samega političnega akterja

Deli na:
Največja vladna stranka ni stranka, največja opozicijska pa tudi ne, ker je postala podjem enega samega političnega akterja

Ustavni pravnik Matej Avbelj - Foto: Primož Lavre

Dr. Matej Avbelj, pravnik, ugotavlja, da smo v Sloveniji leta 2023 praktično ostali brez normalne politike, ki je predpogoj vsakršne zdrave demokracije.

Največja vladna stranka ni stranka. Je gibanje, v katerem prednjačijo predstavniki samoupravnega državnega kapitala, neodvisnih javnih in zasebnih medijev, pribežniki iz proslulih političnih projektov ter drugi: bolj ali manj znani stari novi obrazi. Do tega imajo vso pravico, a zdrave demokracije to ne omogoča.

Največja opozicijska stranka ni stranka, ker je pač po treh desetletjih postala podjem enega samega političnega akterja. Ta politični gremij je brez notranjega pluralizma in kakršnihkoli ambicij delati novo. Tudi tu, da ne bo pomote, imajo do tega vso pravico, a pot do normalne, zdrave demokratične države je s tem zaprta.

V državi, kot je trenutno naša, šteje samo gorečnost. V strankah, v samoupravni civilni družbi, v njihovih in naših »osvobojenih« medijih. Ta gorečnost pa je tista, ki neti in podpihuje ogenj javne norosti.

IUS-INFO