386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

Josua Tuisova Ekipa24.si

Zvezdniku je med svetovnim prvenstvom umrl ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Največja vladna stranka ni stranka, največja opozicijska pa tudi ne, ker je postala podjem enega samega političnega akterja

Deli na:
Največja vladna stranka ni stranka, največja opozicijska pa tudi ne, ker je postala podjem enega samega političnega akterja

Ustavni pravnik Matej Avbelj - Foto: Primož Lavre

Dr. Matej Avbelj, pravnik, ugotavlja, da smo v Sloveniji leta 2023 praktično ostali brez normalne politike, ki je predpogoj vsakršne zdrave demokracije.

Največja vladna stranka ni stranka. Je gibanje, v katerem prednjačijo predstavniki samoupravnega državnega kapitala, neodvisnih javnih in zasebnih medijev, pribežniki iz proslulih političnih projektov ter drugi: bolj ali manj znani stari novi obrazi. Do tega imajo vso pravico, a zdrave demokracije to ne omogoča.

Največja opozicijska stranka ni stranka, ker je pač po treh desetletjih postala podjem enega samega političnega akterja. Ta politični gremij je brez notranjega pluralizma in kakršnihkoli ambicij delati novo. Tudi tu, da ne bo pomote, imajo do tega vso pravico, a pot do normalne, zdrave demokratične države je s tem zaprta.

V državi, kot je trenutno naša, šteje samo gorečnost. V strankah, v samoupravni civilni družbi, v njihovih in naših »osvobojenih« medijih. Ta gorečnost pa je tista, ki neti in podpihuje ogenj javne norosti.

IUS-INFO