zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Karel Lipnik: Slovenije ne nažirajo Nemci in Američani, ampak javna uprava

Deli na:
Karel Lipnik: Slovenije ne nažirajo Nemci in Američani, ampak javna uprava

Karel Lipnik, analitik Financ: Slovenije ne nažirajo Nemci in Američani, ampak javna uprava, ki je v zadnjih petih letih državljane in podjetja z dvigi davkov realno obremenila za dodatne tri milijarde evrov na leto.

Z izjemo prvih nekaj let po osamosvojitvi, smo Slovenci vedno porabili več kot smo proizvedli. To je trajalo vse do leta 2011, ko je upad kupne moči drastično zmanjšal uvoz blaga in storitev. Letos bomo z mednarodno menjavo dobili okoli 1,5 milijarde več denarja, kot bomo od tujine kupili izdelkov in storitev. Skratka Nemci, Američani in ostali nam na leto plačajo 1,5 milijarde več kot mi plačamo njim in to je naš zaslužek. Vendar pa je to le del zgodbe. Ko k mednarodnim transakcijam dodamo vse transakcije se izkaže, da Slovenija po podatkih Umarja že od leta 2009 prejme več denarja kot ga nakaže v tujino. Težava tega drugega dela je predvsem v tem, da gre večinoma za zadolževanje v tujini.

Zadolževanje v tujini pomeni, da bomo morali to vrniti, poleg tega pa za to storitev plačujemo tujini obresti, kar je seveda slabo, če ta denar ni koristno uporabljen. Največji izposojevalec je v zadnjih letih država, ki si zaradi prevelike porabe izposoja tako doma, kjer je močno izčrpala domači finančni trg, kot v tujini. To ravnanje države pa je tudi razlog za drastičen upad kupne moči. 

Finance.si