Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Izjava dneva

Bojan Požar: Totalni škandal, da bivši pravosodni minister obtožuje ustavno sodišče, da sodi na podlagi svetovnonazorskih (političnih) prepričanj

Deli na:
Bojan Požar: Totalni škandal, da bivši pravosodni minister obtožuje ustavno sodišče, da sodi na podlagi svetovnonazorskih (političnih) prepričanj

Bojan Požar, novinar: Po mnenju številnih pravnikov je ustavno sodišče zato "na dobri poti," da pritožbi Janeza Janše tudi zares ugodi, sicer bi senat treh sodnkov pritožbo zavrgel. Ta prehodna odločitev senata treh ustavnih sodnikov v korist Janeza Janše pa naj bi sprožila tudi silovit verbalni napad predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše na enega od ustavnih sodnikov - Jana Zobca.

Nekdanji minister za pravosodje ter bivši politik LDS Aleš Zalar, ki se je po končanih volitvah v Evropski parlament nenadoma prelevil v "političnega analitika", je napovedal, da bo ustavno sodišče na podlagi večinske odločitve (petih sodnikov ob devetih) Janeza Janšo "rešilo vseh obtožb", kar naj bi točno pet sodnikov, kot je dejal Aleš Zalar, odločilo na podlagi svojih svetovnonazorskih prepričanj.
 
Gre sicer za besede, ki bi v "normalnih" evropskih državah povzročile totalni škandal, saj bivši pravosodni minister obtožuje ustavno sodišče, da sodi na podlagi svetovnonazorskih (političnih) prepričanj, ne pa na podlagi pravne presoje zakonov in ustave. Dejansko pa je šlo za povsem jasno (Zalarjevo) sporočilo ter poziv ustavnim sodnikom, česar naj si "ne drznejo" storiti. Podobno sporočilo je grmelo tudi iz prej omenjenega govora predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.
 
Hkrati se tudi kar vrstijo očitki, da je ustavno sodišče pretežno "desničarsko" (obratni očitki, da so okrajna, okrožna in višja sodišča pretežno "levičarska", pa očitno ne motijo), čeprav je večino ustavnih sodnikov imenoval prejšnji, izraziito "levi" predsednik republike Danilo Türk.
 
pozareport.si