atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

Peter Jambrek v intervjuju: Vodstvo SDS je zagotovilo za prihodnje zmage levice

Deli na:
Peter Jambrek v intervjuju: Vodstvo SDS je zagotovilo za prihodnje zmage levice

Foto: Primož Lavre

Peter Jambrek, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča RS in Zbora za republiko, je v pogovoru razgrnil svoj pogled na begunsko krizo. Po njegovem mnenju bi lahko iz Slovenije prišla pobuda, naj se robne države Evropske unije glede ureditve skupno varovane schengenske meje organizirajo za nov prenos pristojnosti z nacionalnih držav na EU. Z Jambrekom smo se pogovarjali tudi o stanju slovenske desnice in o pismu petnajstih intelektualcev, ki od Cerarja in Janše pričakujejo sklenitev velike koalicije. Prepričan je, da bi bila ta mogoča šele, ko bi bila na pomladni strani ustanovljen »moderni desni center«.

(izsek iz intervjuja)

Moj sogovornik v zadnjem Reporterju, predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik, pravi, da desnica ni nikdar analizirala krivde pri sebi in zadeve popravila. Vedno so krivi drugi. Lahko se zgodi, dodajmo, da bo tudi po naslednjih volitvah imela le 26 poslancev …

Ta rezultat se ne bo ponovil. Verjetno bo slabši, če se bodo na pomladni strani nadaljevale sedanje razmere. Pomladne strukture pravzaprav ni več na ravni strank in njihovih vodstev. V tem času so se spremenili tudi volivci in razmere. Neuspešni mandat 2004–2008 desnici oziroma pomladni strani ni prinesel ničesar. Čeprav je bilo obdobje gospodarsko ugodno, ni bilo napredka na ključnih področjih medijske pluralnosti in profesionalnosti, tržnega gospodarstva in konkurenčnosti. NLB je ostala v lasti domače države. Država se ni umaknila iz gospodarstva, strategija lastninjenja prej socialističnih samoupravnih družb je ostala nedorečena in neizvedena. Reforme visokega šolstva, zdravstva, pokojninskega sistema in druge so zastale. Za izgubljenim mandatom so bile izgubljene še volitve. Zahodne demokracije poznajo mehanizme, kako se stranka ali koalicije ohrani pri življenju: vodstvo poražene strani samo odstopi, ker ve, da bo sicer odstopljeno. Ivan Oman ima prav. Vodstvo SDS, kakršno je, je predvidljivo zagotovilo za prevlado in prihodnje zmage levice. Cesar je nag. Vsi to vemo.

V tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike Jambrek spregovori o nevarnosti za desnico; oceni ravnanje policije ob navalu migrantov na slovenske meje; ugotavlja, da levica prek medijev in politike Slovencem še naprej vsiljuje marksizem; analizira učinek pisma intelektualcev, ki so pozvali k oblikovanju velike koalicije; pritrdi Ivanu Omanu.