Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski zunanji minister Kurz za predčasne parlamentarne volitve

Deli na:
Avstrijski zunanji minister Kurz za predčasne parlamentarne volitve

Foto: Getty Images

Zunanji minister Kurz pravi, da bi bile predčasne volitve v Avstriji "prava pot", ki bi državi prinesla potrebne spremembe.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, ki ga številni po odstopu Reinholda Mitterlehnerja z mesta podpredsednika avstrijske vlade in prvega moža avstrijske Ljudske stranke (ÖVP) vidijo kot novega predsednika ÖVP, se je danes na Dunaju zavzel za predčasne parlamentarne volitve. Hkrati ni razkril svojih namer glede vodenja stranke.

Kot je Kurz danes dejal v kratki izjavi za javnost, bi bile predčasne volitve v Avstriji "prava pot", ki bi državi prinesla potrebne spremembe. Zavrnil je tudi ponudbo kanclerja Christiana Kerna za reformno partnerstvo, ker bi to po njegovi oceni pomenilo nadaljevanje zgolj "trajnega predvolilnega boja", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede prevzema vodenja Ljudske stranke je 30-letni zunanji minister dejal, da bo odločitev o novem predsedniku sprejeta v nedeljo, ko se bo sestalo vodstvo stranke. Kot je še pojasnil, si želi stranko prevzeti le, če bo ta z njim šla v predčasne volitve. Zaveda se, da predčasne volitve niso priljubljene, tudi med nekaterimi znotraj Ljudske stranke, a bi moral imeti novi predsednik stranke po njegovih besedah možnost odločati o vsebinskih usmeritvah in kadrovskih zadevah.

Mitterlehner je pred dvema dnevoma napovedal odstop z vseh funkcij. 61-letni Mitterlehner se je znotraj stranke v zadnjem času znašel pod pritiskom. Vodenje stranke je prevzel leta 2014, vendar mu ni uspelo zaustaviti padanja podpore stranki med avstrijskimi volivci. Razhajanja so tudi znotraj vladne koalicije med ÖVP in socialdemokrati pod vodstvom kanclerja Kerna.


Kern je v odzivu na odstop podpredsednika avstrijske vlade dejal, da po odstopu Mitterlehnerja ne razmišlja o prekinitvi koalicije z ÖVP. Stranki in Kurzu je tudi ponudil "reformno partnerstvo za Avstrijo".

Socialdemokrati so danes še pred izjavo Kurza odgovornost, da v Avstriji niso izpeljali pomembnih reform, pripisali prav ÖVP. Kot je dejal tajnik stranke Georg Nidermühlbichler, ÖVP ne zanima konstruktivno delo za Avstrijo in ne želi prevzeti odgovornosti. Stranko je tudi pozval, naj preneha z "destruktivno politiko blokade".

Avstrijski socialdemokrati tudi niso naklonjeni predčasnih parlamentarnim volitvam. Kot je dejala predsednica SPÖ v Spodnji Avstriji Birgit Gerstorfer, Avstrija potrebuje konstruktivno delo in ne predčasnih volitev, še poroča APA.

Avstrijska vladajoča koalicija se je januarja letos dogovorila o ambicioznem reformnem programu, s katerim naj bi zagnali avstrijsko gospodarstvo in se lotili integracije tujcev. Pri uresničevanju tega programa se je zataknilo, stranki pa se medsebojno obtožujeta za zastoj.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da bi na parlamentarnih volitvah največ glasov dobili svobodnjaki in socialdemokrati. Stranki med volivci uživata skoraj enako podporo, sledi pa ÖVP. Hkrati razkrivajo, da bi se podpora ljudski stranki občutno izboljšala, če bi bil na njenem čelu Kurz.