petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Steklarna Hrastnik čaka 400.000 evrov odškodnine termoelektrarne

Deli na:
Steklarna Hrastnik čaka 400.000 evrov odškodnine termoelektrarne

Foto: Bobo

Termoelektrarna Trbovlje se pri poplačila zasavskih kmetov izogiba plačilu 400.000 evrov Steklarni Hrastnik.

Termoelektrarna Trbovlje (Tet) v likvidaciji se pri poplačilu zasavskih kmetov, ki so leta 1995 vložili odškodninske tožbe zoper Tet, TKI Hrastnik in Steklarno Hrastnik zaradi onesnaženja njihovih kmetijskih površin, izogiba plačilu 400.000 evrov hrastniški steklarni. Če steklarna tega denarja ne dobi, ne bo mogla nagraditi delavcev ob koncu leta.

Kot so sporočili iz steklarne, so kmetom plačali bistveno več, kot je bil njihov delež. Plačali so 770.000 evrov, to je delež, ki so ga sprejeli izključno z namenom zaključka postopka, pa čeprav je presegal delež njihove odgovornosti.

"Plačala pa je tudi 400.000 evrov, kar predstavlja preostali delež odgovornosti Teta. Če se bo Tet izogibal plačilu 400.000 evrov in bo to breme preložil na Steklarno Hrastnik, bo to zanjo velik udarec. To bo pomenilo dodatno zmanjšanje konkurenčnih prednosti in slabši poslovni izid ob zaključku leta, kar je negativen pokazatelj za morebitne vlagatelje," so pojasnili v družbi.


Steklarna Hrastnik, Tovarna kemičnih izdelkov Hrastnik in Tet so 13. oktobra letos v okviru druge poravnave s tožniki podpisale ločen sporazum o izvršitvi pravnomočne sodne odločbe. V okviru sporazuma sta se Tet in Steklarna Hrastnik dogovorila, da bo steklarna plačala dodatnih 400.000 evrov, ki bi jih Tet moral plačati za poravnavo zasavskim kmetom.

Tako je Steklarna Hrastnik plačala 58 odstotkov celotne dosojene odškodnine kmetom, čeprav se je njen ocenjeni povprečni krivdni delež gibal med osem in devet odstotkov.

"Kljub temu, da ocene sodnih izvedencev in študije o onesnaževanju dokazujejo, da je delež Steklarne Hrastnik občutno manjši od Tetovega, je Steklarna Hrastnik pristala na poplačilo višjega deleža od ocenjenega, ker je želela, da se zadeva čim prej zaključi in tako prepreči nadaljnje naraščanje stroškov zaradi obresti," še navajajo v podjetju.

Zasavskim kmetom, ki so pred več kot 20 leti tožili največje onesnaževalce Zasavja, pripada po odločbi ljubljanskega okrožnega sodišča odškodnina. Holding Slovenske elektrarne kot lastnik Teta, Steklarna Hrastnik in hrastniška Tovarna kemičnih izdelkov jim morajo zaradi škode na kmetijskih zemljiščih plačati dva milijona evrov.