komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slavnega iranskega režiserja bodo bičali

Deli na:
Slavnega iranskega režiserja bodo bičali

Zaprti iranski režiser Mohamad Rasulof - Foto: Profimedia

Priznanega iranskega filmskega ustvarjalca in zmagovalca Berlinala 2020 Mohamada Rasulofa so po navedbah njegove obrambe v Iranu obsodili na večletno zaporno kazen in bičanje. Obramba je v sredo na enem od družbenih medijev objavila, da je sodišče v Teheranu 52-letnika obsodilo na osem let zapora, od katerih jih bo moral odslužiti najmanj pet.

Režiserja, ki so mu pred dobrim letom prepovedali potovanje v tujino, so kaznovali tudi z bičanjem. Omenjena je bila tudi zaplemba premoženja in plačilo denarne kazni. Po besedah Rasulofega zagovornika naj bi bila stroga kazen po navedbah sodstva posledica kršitev nacionalne varnosti.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, iransko pravosodje sodbe uradno ni potrdilo, so pa nekateri iranski mediji povzeli objavo režiserjevega odvetnika.

Uveljavljenega iranskega filmskega ustvarjalca Rasulofa so iz zloglasnega teheranskega zapora Evin izpustili februarja lani po približno sedmih mesecih zapora. Preden so ga zaprli, je kritiziral zrušenje nakupovalnega središča v mestu Abadan na jugozahodu Irana, ki je zahtevalo več smrtnih žrtev.



Rasulof velja za enega od mednarodno najbolj priznanih iranskih režiserjev in kritika iraškega režima. Na Berlinalu je leta 2020 prejel zlatega medveda za film Zla ni (There is No Evil) o smrtni kazni v Iranu. Kljub temu, da so mu v domovini prepovedali snemanje filmov, je nadaljeval s svojim filmskim ustvarjanjem.

Na filmskem festivalu v Cannesu, ki se začne prihodnji teden, bodo premierno predvajali njegov novi film The Seed of the Sacred Fig (Seme svete fige). Glavni lik zgodbe je preiskovalni sodnik Iman, ki ga popade paranoja sredi političnih nemirov v Teheranu, ko izgine njegova pištola, so o vsebini filma zapisali na mednarodni spletni podatkovni filmski bazi IMDb.

V preteklosti je Rasulof izmenično živel v Teheranu in Hamburgu.