evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilstvo preganja požigalce avtomobilov iz Maribora, ki so povzročili za 600.000 evrov škode

Deli na:
Tožilstvo preganja požigalce avtomobilov iz Maribora, ki so povzročili za 600.000 evrov škode

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Tožilstvo je vložilo obtožnico zoper četverico mladih domnevnih požigalcev, ki so lani požigali avtomobile na območju Maribora in v 26 primerih povzročenih požarov in eksplozij naredili za 600.000 evrov škode, danes poroča časnik Delo. Obtožnica še ni pravnomočna.

Preiskavo so policisti začeli po tistem, ko so med aprilom in novembrom lani prejeli večje število prijav požarov na območju mesta Maribor in v bližnji okolici. Z opravljenimi ogledi in zbranimi obvestili so ugotovili, da je večje število naznanjenih zadev nastalo kot posledica storitve kaznivega dejanja. V zvezi s tem so kriminalisti novembra lani odvzeli prostost petim osebam in opravili pet hišnih preiskav na območju Policijske uprave Maribor.

Štiri osebe so zaradi utemeljenega suma storitve skupno osmih kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, odvzema motornega vozila, poškodovanja tuje stvari in tatvine kazensko ovadili. V nadaljevanju preiskave so ugotovili, da so te osebe utemeljeno osumljene storitve še treh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, 13 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari ter po enega kaznivega dejanja ponarejanja listin in tatvine.


Kot je novembra ob prijetju osumljencev dejal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, so storitve kaznivih dejanj osumljeni štirje slovenski državljani, stari med 20 in 30 let, s prebivališči na območju Maribora in bližnje okolice.

Požige so po ugotovitvah kriminalistov izpeljali v sostorilstvu po predhodnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer tako, da so se ponoči z avtomobili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so razbijali stekla vozil in vanje odvrgli eksplozivno telo, to pa je skupaj s peno in vnetljivimi tekočinami povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar.

Njihov motiv je po doslej znanih podatkih izključno objestnost, saj so bili kraji požigov izbrani povsem naključno. Med drugim naj bi bili odgovorni za požar v garažni hiši trgovskega centra, požig vozil na parkirnem prostoru podjetja v Mariboru, ki se ukvarja s prodajo vozil, ter avtobusa v Hočah.