Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

M. Zver: Najresnejša kandidatka SDS na predsedniških volitvah je Romana Tomc (VIDEO)

Deli na:
M. Zver: Najresnejša kandidatka SDS na predsedniških volitvah je Romana Tomc (VIDEO)

»SDS bo predlagala svojega kandidata, nominacija še poteka, v igri je več imen, zaenkrat ima največ možnosti Romana Tomc, moja kolegica v EU parlamentu. Želim si, da se uvrsti v drugi krog, in če se to zgodi, je vse odprto, ne glede na to, da se Pahor poteguje že za drugi mandat,« pravi poslanec v evropskem parlamentu dr. Milan Zver.

V zadnji oddaji Sreda v sredo v letu 2016 se je skozi lanska dogajanja v globalnem svetu, v Evropi in doma v Sloveniji, sprehodil EU poslanec in vodja slovenske delegacije pri ELS dr. Milan Zver.

Da pogreša enotnost, ki so jo Slovenci pokazali na decembrskem plebiscitu leta 1990, ko smo se odločali o svoji usodi. Pomanjkanje enotnosti po njegovem sicer ni politično usodno v državah z razvito demokracijo, kjer dialog temelji na spoštovanju do drugače mislečih. Pri nas politična delitev sega še v čase do druge svetovne vojne v tri klasične tabore, socialiste, liberalce in konzervativce, kar je zrušila revolucija na dva dela in ta delitev je prisotna še danes, pri čemer so dominantni mediji servis levice.

Tudi zato se je v zadnjem obdobju okrepil evroskepticizem, vse glasnejši pa so jugonostalgiki, ki širijo neresnice o tem, kako Brusel ogroža slovenske interese. Prav vstop v EU, prevzem skupne valute, vstop v Schengen so bili veliki dosežki mlade države, ki je že štiri leta po vstopu predsedovala evropski asociaciji. To so bili »zvezdni« trenutku slovenske zunanje politike, nad aktualno pa je danes Milan Zver globoko razočaran in dodaja pomenljiv podatek, da že osem let slovenski državni vrh ni imel resnejšega oziroma pomembnejšega stika z vrhom ameriške administracije.

Po besedah Milana Zvera so za dogajanji, kot je bila vojna v Siriji, vloge Rusije v vzhodni Evropi in lanska migrantska kriza, v ozadji vsi »veliki« igralci, tako Rusija, kot ZDA. Razmerja sil so se močno spremenila v škodo EU, dodaja Zver, nezadovoljen z izplenom evropske zunanje politike v odnosih do Turčije. Šibkost EU po svoje izpričuje tudi izstop Velike Britanije, čeprav bo Britance »odklop« od Evropske unije drago stal. Ker gre za proces, ki bo trajal, Britanci pa bodo morali z EU, iz katere so se poslovili, na novo postaviti osnove za sodelovanje na ekonomskem in drugih področjih.

Milan Zver je povedal marsikaj zanimivega tudi o projektu Erasmus +, ki ga spremlja kot poročevalec EU parlamenta, samokandidaturi Lojzeta Peterleta za predsednika EU parlamenta. Da je nepodpora poslancev SDS posledica tudi drugih razlogov v ozadju, je dejal, sicer pa je dogovor v ELS, da so bili za nominacijo na vrsti ali Francozi oziroma Italijani.

Ob koncu je dr. Milan Zver dejal, da v slovenski politiki veliko vlogo igrajo simpatije in antipatije, kar je za demokratični proces nesprejemljivo. Spomnil je na izključujoča stališča NSI o tem, da so voljni stopiti v koalicijo z SDS, a brez Janeza Janše. »Odnosi niso najboljši,« je dejal Zver, ki pa upa, da bo predsednica NSI Ljudmila Novak spremenila to izključujoče stališče.

Bo pa po njegovem mnenju leto 2018 izredno politično zanimivo in razgibano, tudi zaradi levice, ki je ves čas prihajala z »novimi« obrazi, pa tudi zaradi njihovega pojava na desnici. Tokrat dvomi, da b levica prišla z novimi obrazi, ker je nomenklatura zadovoljna s Cerarjevo vlado, ki ni storila ničesar in bo odšla v zgodovino kot ena najmanj kompetentnih vlad. Zlasti pa je po njegovem slovenska zunanja politika izgubila proaktivni status, tudi na prostoru nekdanje skupne države. Kredibilnosti nas je stalo sedenje na dveh stolih, je bil plastičen Zver.

Slovenijo letos čakajo predsedniške volitve. Kandidaturo je že napovedal aktualni predsednik Borut Pahor, pa prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, svojega kandidata pa ponuja tudi NSI. Zver je prepričan, da bodo vsi glavni politični akterji v Sloveniji ponudili svojega kandidata.

»To velja še bolj, če se sorodne politične stranke ne uspejo dogovoriti za skupnega kandidata. Ker je na desnici sposobnost dogovarjanja bistveno slabša kot pred preteklimi volitvami, ko je bila NSI celo moj nominator skupaj z mojo stranko, tokrat se bojim, da temu ne bo tako. V prvem krogu bodo stranke imele svoje kandidate, Slovenska demokratska stranka bo predlagala svojega kandidata, nominacija še poteka, v igri je več imen, za enkrat ima največ možnosti Romana Tomc, moja kolegica v EU parlamentu. Želim si, da se uvrsti v drugi krog, in če se to zgodi, je vse odprto, ne glede na to, da se Pahor poteguje že za drugi mandat.«

O špekulaciji, da bo omrežje ponudilo protikandidata Borutu Pahorju v podobi predsednika DZ Brgleza pa Zver meni, da je omrežje kar zadovoljno s sedanjim predsednikom republike, ki zelo uspešno manevrira med levim in desnim na tej funkciji.