Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Tiskana

Teta iz ozadja: Nevenka Črešnar Pergar – od Drnovška in Kučana do velikih poslov

Deli na:
Teta iz ozadja: Nevenka Črešnar Pergar – od Drnovška in Kučana do velikih poslov

Foto: Bobo

»Pergarjeva? Spet mi je speljala posel.« Tako bi po mnenju Nevenke Črešnar Pergar dejala oseba, ki jo ima najmanj rada. Prepričana je, da je postala poslovno uspešna zaradi svojega spoznanja, kako pomemben element v poslu je čas ter povezovanja s pravimi partnerji, a bi mnogi ob tem želeli vprašati: Gospa Pergar, kako ste prišli do »pravih partnerjev«?

Koliko je Nevenka Črešnar Pergar, lastnica družbe NP Consulting in nekdanja generalna sekretarka Kučanovega Foruma 21, pripravljena dodatno pojasniti zadnje informacije o povezavah, ki jih ima skupaj z možem Janezom Pergarjem z južnoafriškimi investitorji v Sloveniji? Ti so prek lastnega sklada Greenbay Properties postali pomembni kupci. Za 56 milijonov evrov so julija letos odkupili koprski nakupovalni center Planet Tuš.

Denar iz črnih skladov?

Južnoafriški investitorji so že uresničili ali še načrtujejo tudi druge velike odkupe, med katere sodi skoraj hektar veliko zemljišče v Ljubljani, kjer je nekoč stal Kolizej. Zanimajo se še za nakup Emonike, največjega nepremičninskega projekta v državi, pri katerem gre kar za 200.000 kvadratnih metrov površine v središču Ljubljane. Za zdaj pri tem projektu, gradnji avtobusne postaje s čakalnico, nakupovalno-poslovnega centra ter stanovanjskega objekta, skupaj s kanadsko-madžarsko razvojnim investitorjem TriGranit Development Corporation sodeluje tudi država (po Slovenskih železnicah).

Nekateri ob tem ugibajo. Ali v ozadju nakupov, pri katerih sodelujeta zakonca Nevenka Črešnar Pergar in Janez Pergar, dva izmed nekdanjih pomembnih članov Kučanovega Foruma 21, sploh gre za južnoafriške investitorje, pač pa za denar slovenskih tajkunov in izginula sredstva iz črnih skladov nekdanje Službe državne varnosti (SDV)?

Etiketiranje investitorjev

Kaj vse je res in kaj ne, ve Nevenka Črešnar Pergar, lastnica podjetja NP Consulting ter neizvršna direktorica sklada New Europe Property Investment. Sklad, ki je bil najprej ustanovljen pod imenom Green Flash Properties na Mauritiusu leta 2014, je namreč povezan z južnoafriškim skladom Greenbay Properties. V njem ima prek družbe Resilient petinski delež Des de Beer, eden izmed najbogatejših Južnoafričanov.

Ko smo Nevenko Črešnar Pergar vprašali, ali lahko potrdi informacije o tem, da južnoafriška družba Resilient prek sklada Greenbay Properties, kjer so ji zaupane naloge neizvršne direktorice, načrtuje nakup Emonike, se je izgovorila na to, da so za razkrivanje načrtov sklada pristojni izvršni direktorji. Ker naj bi šlo, kot je omenila, za resen sklad, ki kotira na borzah v Londonu, Bukarešti in Johannesburgu, bi lahko etiketiranje investitorjev z insinuacijami – ob tem je omenila, da je presenečena nad »referenčnim člankom« o njej in južnoafriških investitorjih na spletni strani tednika Reporter – povzročilo, »da nam bodo še tisti redki investitorji, ki so pripravljeni vlagati v Slovenijo, obrnili hrbet.«

Resen investitor

Kako je doslej potekalo sodelovanje zakoncev Pergar z južnoafriškimi investitorji, kaže nedavna prodaja zemljišča Kolizej. To je bilo v lasti družbe Tivoli Projekt, v katerem ima Kranjska stavbna družba poslovneža Jožeta Anderliča 90-odstotni delež. Po doslej znanih podatkih je zemljišče za dobrih 15 milijonov evrov odkupila družba Greenbay Tivoli, last Janeza Pergarja.

Tako kot sklad Green Flash Properties, kasneje preimenovan v Greenbay Properties, katerega neizvršna direktorica je, kot je bilo že omenjeno, Nevenka Črešnar Pergar, je tudi njen mož Janez Pergar ustanovil družba Greenbay Tivoli na Mauritiusu. Zakonca poslovno sodelujeta še v podjetju NP Consulting, Nevenka Črešnar Pergar kot lastnica, njen mož kot prokurist.

Kako potekajo poslovni stiki Nevenke Črešnar Pergar s poslovnežem Jožetom Anderličem, ki je bil po Kranjski stavbni družbi najpomembnejši lastnik zdaj prodanega zemljišča nekdanjega Kolizeja, in kakšna je njena vloga pri iskanju novega investitorja za projekt Kolizej? Nevenka Črešnar Pergar ob tem potrjuje, da je pridobila »resnega južnoafriškega investitorja, ki je z dosedanjim lastnikom že sklenil pogodbo.« Ob tem ne pozabimo: v tem primeru je »resen južnoafriški inverstitor«, kot smo že zapisali, v strogo formalnem smislu kar njen mož Janez Pergar. Naveden je namreč kot lastnik družbe Greenbay Tivoli, torej tudi kot novi lastnik zemljišča nekdanjega Kolizeja.
 
Vpliv častnega konzula

Morda pa je lahko Janez Pergar »resen južnoafriški investitor« že zato, ker ima naziv častnega konzula Južne Afrike? To pojasnjuje, zakaj najpomembnejše poslovne poti zakoncev Pergar vodijo prav v Južno Afriko. Ob tem nas je zanimalo, kako je Janez Pergar kot nekdanji direktor Kompasa sploh postal častni konzul Južne Afrike?

Gre za vprašanju v nizu drugih, ki je zmotilo Nevenko Črešnar Pergar, sicer ne bi zapisala, da je »presenečena nad vsebino in podtonom, ki veje iz njih« (vprašanj). Kljub »presenečenju« je bila vendarle pripravljena povedati, da »kriterije, kdaj lahko nekdo postane častni konzul določene države, postavlja vedno in izključno država, ki častne konzule imenuje.«

»Republika Južna Afrika je Janeza Pergarja imenovala za častnega konzula v Sloveniji leta 1999. Imenovanje je podpisal takratni predsednik države Nelson Mandela. Če želite podrobnejšo utemeljitev imenovanja, vas prosim, da se obrnete na zunanje ministrstvo Južne Afrike v Pretorii. Lahko pa rečem, da si moj soprog ves čas zelo prizadeva, da bi se sodelovanje med Južno Afriko in Slovenijo čim bolj okrepilo, in to ne le na gospodarskem področju, ampak tudi na drugih področjih, kot je na primer izmenjava znanj in drugo.«

»Nisem zavezana registraciji«

Nekoliko drugačen je sloves Nevenke Črešnar Pergar. Zaradi vseh minulih poslovnih zgodbic, v katere je bila vpletena, se je proslavila kot lobistka. V letu 2012 je bilo njeno ime zapisano na seznamu 59 registriranih lobistov v državi. Na letošnjem seznamu Komisije za preprečevanje korupcije je 64 imen, vendar njenega ni mogoče najti. Ob tem pojasnjuje: »Moje delovanje ni lobistično, zato nisem zavezana registraciji.«

Precej nenavadno, če vemo, da je bila še pred štirimi leti omenjena v skupini dvajsetih najbolj aktivnih od skupno 59 registriranih lobistov. Da je bila takrat uvrščena v ožji krog, je seveda razumljivo, saj je do leta 2014 opravljala naloge svetovalke pri madžarskem investitorju TriGranit. Do leta 2012 je bila tudi svetovalka nizozemske finančne skupine ING, ki je sodeloval s podjetjem Cimos pri treh projektih; pri prestrukturiranju dolgov, pri prodaji Litostroja Powerja in dokapitalizaciji. Obema projektoma je seveda zagotovljena velika državna pomoč.
 
Kot glavno lobistko jo omenjajo še pri letošnji prodaji Trima poljskemu skladu Innova. Njene aktivnosti so bile nagrajene, saj je postala članica njegovega nadzornega sveta, v katerem je poleg nje še Sebastian Teter iz Innova Capitala. Ko je bila javno vprašana o njenem lobiranju za poljski sklad, je odvrnila: »Ne vem, kaj mislite s tem, ko me sprašujete o lobiranju. Jaz delam za Innovo kot njihov lokalni svetovalec.« O tem, ali je koga prepričevala, naj se Trimo proda Innovi, je odvrnila: »Mislim, da ne.«

Zagovornika nacionalnega interesa

Presenetljivo je, da je prav Nevenka Črešnar Pergar postala glavna svetovalka tujim korporacijam, sploh če vemo, to je bilo ob omembi njenega imena doslej vedno znova omenjeno, da sta bila z možem Janezom Pergarjem najpomembnejša člana Kučanovega Foruma 21. Ta je združeval vplivne direktorje v pretežno državni lasti, ki so bili tudi glasni zagovorniki nacionalnega interesa in so tako odločno nasprotovali vstopu tujega kapitala v slovenska podjetja.

Eden takšnih zagovornikov nacionalnega interesa je bil seveda tudi Janez Pergar, a je bil Kompas, kjer je bil dolgoletni direktor, eno izmed prvih podjetij, ki so bila prodana tujim partnerjem. To je nekoliko razumljivo, ker se Pergar ni proslavil kot uspešen direktor. Ob prodaji Kompasa komaj sedem let staremu hrvaškemu podjetju Adriatic.net leta 2010 naj bi Pergar za svoje delnice prejel dvakrat več kot manjši delničarji; za eno samo je iztržil 100 evrov, skupno pa kar 168.000 evrov.

Pogoji Milana Kučana

Kakšna je bila vloga Nevenke Črešnar Pergar v Kučanovem Forumu 21? Kot generalna sekretarka foruma je sodila med tri najvplivnejše člane. Ko se je po šesti letih sodelovanja poslovila z besedami, »če ne morem delati popolno, potem nočem več sodelovati,« so se zvrstila ugibanja, ali se je morda sprla z Milanom Kučanom kot prvim človekom tega foruma.

 Slišati je bilo, da se Milan Kučan ni želel odzvati na njene predloge in želje, zato so se njuni odnosi povsem ohladili. Ko smo o tem povprašali Pergarjevo, je pojasnila, da je v Forumu  21 opravljala neprofesionalno funkcijo generalne sekretarke in da je vanj vstopila z željo, »da kot družbeno odgovorna oseba pomagam pri iskanju boljših rešitev za družbo prihodnosti.« Razlog za umik naj bi bile povečane obveznosti v njenem podjetju NP Consulting. Domnevnega spora z Milanom Kučanom ni omenila, temveč je le pojasnila, da njena »politična pozicija ni v nobeni povezavi s slovensko notranjo politiko. Ne pripadam nobeni politični opciji, kar v Sloveniji očitno nekateri niso (niste) pripravljeni sprejeti. Tu ostajam zato, ker želim, da Slovenija napreduje.«

Severna Koreja? Ne, hvala

Kako bi se sploh obneslo njeno nadaljnje sodelovanje v Forumu 21 glede na njene zadnje, precej izstopajoče pripombe? Na letošnjem poslovnem zajtrku ameriško-slovenske gospodarske zbornice AmCham s temo Je država dober lastnik? je celo okrcala politike, kot sta Janko Veber in Matjaž Han iz SD, češ da bomo zaradi takih politikov postali Severna Koreja, namesto da bi slovenske gospodarske težave rešili s privatizacijo in odpiranjem v svet v vseh smereh.

Kako se tega na konkretni ravni loteva Nevenka Črešnar Pergar? Kdor se po vsem tem še vedno sprašuje, kaj sploh počne, velja zapisati njen odgovor v promocijskem intervjuju, v katerem je bila povprašana, kako bi svoji štiriletni nečakinji v enem stavku pojasnila, kaj sploh počne: »Lahko kar v enem. Draga Pija, teta Nena pomaga tvojemu očku, da bo njegova služba še večja, da bodo naredili še več igrač in zaslužili še več evrčkov.«

Na naše vprašanje, kaj vse sodi v njene sedanje aktivnosti, je Nevenka Črešnar Pergar povedala, da trenutno deluje v dobrodelnih, neprofitnih in nevladnih projektih, medtem ko s svojim podjetjem NP Consulting, ustanovljenim leta 2007, deluje na področju pridobivanja tujih investicij. Zatrjuje, da vedno sodeluje z resnimi strateškimi in finančnimi investitorji kot tudi uglednimi svetovalnimi družbami.