Revija Reporter
Tiskana

David Benedek - čudežni deček starih fantov se vrača v NLB

Jože Biščak

13. mar. 2016 19:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Čeprav nekateri dvomijo, da bi se lahko David Benedek zaradi »pretežke prtljage« vrnil v NLB in se zavihtel prav na vrh, je večina prepričana, da se bo zgodilo prav to. Podporo ima v svojem profesorju in mentorju, ministru za finance Dušanu Mramorju, čudežnem dečku tranzicije in človeku, ki velja za prvega slovenskega javnega upravljavca, Borutu Jamniku, in predsedniku uprave SDH Marku Jazbecu, sicer bančnemu kompanjonu, s katerim sta se konec leta 2012 nečastno poslovila iz uprave največje slovenske banke.

Da je David Benedek glavni kandidat za novega predsednika uprave NLB, ki jo po odstopu Janka Medje začasno koordinira Blaž Brodnjak, ni nobeno presenečenje. Preverjen in zanesljiv kader, ki se je kalil tudi v frankfurtski LHB (od tam pa prihajajo kadri za najvišje funkcije), je star znanec in prijatelj predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca.

V tiskani izdaji več o generaciji 70 in kdo ji ob Benedeku še pripada; kakšen je njen odnos s Forumom 21; o varovancu Dušana Mramorja; kaj je pokazal, ko je bil nazadnje v upravi NLB in zakaj jo je nečastno zapustil; zakaj se je znašel tudi na tapeti Komisije za preprečevanje korupcije; zakaj so kopači bančne luknje varni.